Lanschot verhoogt dividend over 2000

F. van Lanschot Bankiers heeft besloten tot een eenmalige verhoging van de winstuitkering, omdat de nettowinst als gevolg van buitengewone baten zeer hoog is uitgekomen. De bankier hield het afgelopen jaar 67,1 miljoen euro (147,8 miljoen gulden) over aan de verkoop van belangen in Alpinvest en NPM Capital. De nettowinst kwam daardoor uit op 147,8 miljoen euro.

Zonder de buitengewone baten kwam het bedrijfsresultaat na belastingen uit op 80,7 miljoen euro, veel meer dan analisten hadden verwacht. Van Lanschot verhoogt de pay-out ratio over dit bedrag eenmalig van 45 naar 50 procent, om beleggers toch mee te laten profiteren van deze baten.

De bankier zag het balanstotaal vorig jaar groeien met 18,6 procent tot 9,7 miljoen euro. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 18,3 procent, tegenover 17,6 procent het jaar daarvoor.

Van Lanschot verwacht op basis van de eerste maanden van dit jaar een winstgroei van 12 procent, in lijn met de doelstelling. Het aantal particuliere effectentransacties zal lager uitkomen; beleggers stellen zich op dit moment terughoudender op dan vorig jaar. Van Lanschot verwacht geen problemen bij instituten zoals de pensioenfondsen en het assurantiebedrijf. Het hypotheekbedrijf zal komend jaar waarschijnlijk wel langzamer groeien.

De personeelskosten namen vorig jaar met 20,9 procent toe tot 229,3 miljoen euro. De personeelsbezetting is verregaand versterkt, mede door uitbreiding van het kantorennetwerk. Ook de beheerskosten groeiden fors tot 86,5 miljoen euro doordat veel externe IT-medewerkers moesten worden ingeschakeld om projecten zoals internet aan te pakken. Komend jaar zullen de IT-kosten niet verder stijgen, aldus de bankier.