KINDERAGENDA

Eekhoorns

Knabbel en Babbel wonen al jaren heel gezellig in hun holle boomstam en als het koud wordt hebben ze zoveel nootjes verzameld dat ze daar de winter wel mee doorkomen. Maar waar wonen echte eekhoorns en eten die ook alleen maar wal- of beukennoten? Zondag 18 maart van 13-16u is er in het Weerter Natuur- en Milieucentrum (NMC) een eekhoornmiddag. Om 14u en 15u kunnen kinderen en hun (groot)ouders met gidsen in natuurgebied de IJzeren Man op zoek naar eekhoornnesten en onderweg vertellen de gidsen alles over die nesten van takken en bladeren die eekhoorns moeten beschermen tegen kou, wind en regen. Meestal kiezen ze voor een plekje tussen de dichte takken, vlakbij de stam, soms gebruiken ze een oud kraaiennest en ook bouwen ze allerlei nesten zoals een vlucht, speel- en noodnest. Op de gezinswandeling hoor je ook wat er op het menu van de eekhoorn staat, wie zijn vijanden zijn, of hij een winterslaap houdt en waarom hij zo'n grote pluimstaart heeft. De Stichting Eekhoornopvang vertelt hoe zij de jonge, zieke en gewonde eekhoorns opvangt en nadat ze verzorgd zijn weer terugzet in de natuur. Misschien hou je binnenkort wel een spreekbeurt over de eekhoorn dan is deze middag nog nuttig ook.

*Eekhoornmiddag op zo 18 maart van 13-16u in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtvenweg 4, Weert, de toegang is gratis. Inl 0495-524893.

Schatten

Als je een tijdje in Nieuw-Zeeland hebt gewoond en wel eens met vakantie ging naar de srtanden van de Stille Oceaan, Tasmanzee en de Foveaux Strait dan vind je daar natuurlijk hele andere schelpen dan de kokkel, mossel of het zaagje. De zusjes Martha (10 jaar) en Fenna (9 jaar) Kootstra hebben aan de Nieuw-Zeelandse stranden zo'n 400 schelpen verzameld verdeeld over 25 verschillende soorten. In De Verzamelplaats in het Fries Museum is hun verzameling t/m 3 april te zien en bij al die schelpen hebben ze een tekst gemaakt over de grootte, eetgewoonten en andere wetenswaardigheden. Ook hebben ze nog 250 stenen gevonden, waarvan enkele met goud- en zilverstukjes bezaaid zijn. Wil je ook een keer jouw bijzondere verzameling in het museum laten zien, schrijf dan naar het Fries Museum.

*Schatten uit Nieuw-Zeeland t/m 3 april in De Verzamelplaats in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di t/m zo 11-17u toegang 7 t/m 15 jaar en 65+ ƒ5, 16 jaar en ouder ƒ7,50 MJK gratis. Inl www.friesmuseum.nl of 058-2555500.

Festival

Drie tantes zijn op rooftocht naar kinderstemmen om de volmaakte driestemmigheid te bereiken en daarmee de mensheid te betoveren. De tantes hebben al een heel kinderkoor ontvoerd; alleen Sam hebben ze nog niet te pakkenkunnen krijgen. Morgen wordt ze 13 jaar, maar omdat iedereen alleen maar denkt aan het ontvoerde kinderkoor wordt haar verjaardag vergeten. Dan verschijnt tante Flos van het Comité Behoud Kinderverjaardagen. De griezelopera Nog niet jarig is een van de voorstellingen op het Jeugdtheaterfestival in het Gooi van zondag 18 t/m zaterdag 24 maart. In Hilversum, Bussem, Laren en Weesp worden er voor kinderen van 4 t/m 12 jaar toneel, muziek, zang, dans, poppenvoorstellingen gegeven. Woensdag 21 maart is er om 13u30 ook een workshop Griezelklank- en hoorspel onder leiding van regisseur Leon Dubois in het Singer Theater. Kinderen vanaf 7 jaar worden ingewijd in de geheimen van het nabootsen van geluiden met krakende traptreden, voetstappen op het grind en piepende deuren. Het resultaat wordt zaterdagavond 24 maart gepresenteerd.

*Jeugdtheaterfestival voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van 18 t/m 24 maart in Schouwburg Gooiland (Hilversum), 't Spant en het Elcker Theater (Bussum), Singer Theater en de Warrekam (Laren), de Boerderij (Huizen) en City of Wesopa (Weesp). Inl www.jeugdpodium.nl/jig.

Klokhuis

Zelf een reportage maken en op tv komen? Meepraten over Klokhuisonderwerpen? Een kijkje nemen achter de schermen? Het kan allemaal vanaf 16 maart in de nieuwe website van het NPS-jeugdprogramma Het Klokhuis: www.hetklokhuis.nl. Het is een plek waar kinderen informatie kunnen vinden en zelf meebouwen aan de site. Zo worden Klokhuisonderwerpen op de site voorzien van achtergrondinformatie in de zogenaamde Klokhuisdossiers (ook handig voor een spreekbeurt of werkstuk). De kinderen kunnen er zelf hun commentaar bij zetten, een Klokhuis reportagecursus volgen en vragen stellen aan Klokhuisregisseurs en elkaar. De vier onderdelen waaruit de nieuwe website van Het Klokhuis is opgebouwd heten Kijk, Lees, Doe en Praat. In het onderdeel Kijk is uitgebreide informatie te vinden over de uitzendingen van Het Klokhuis. Verder wordt hier antwoord gegeven op de meest gestelde vraag aan de redactie: hoe wordt Het Klokhuis gemaakt? Achtergrondinformatie over Klokhuisonderwerpen in de zogenaamde Klokhuisdossiers staat in Lees. In Praat kan je elke week chatten met de makers, vragen stellen aan de redactie of opmerkingen maken over de uitzendingen. Bij Doe komen bezoekers terecht op het eiland van stripfiguur Brammetje. Daar kunnen ze, met Brammetje als hun gids, een Klokhuis-reportagecursus volgen. Door zelf de camera ter hand te nemen, leren kinderen hun eigen reportage maken. De cursus geeft handige tips en trucs uit de praktijk van het televisiemaken. Aan de cursus is ook een wedstrijd verbonden. De inzendingen worden op de site gepubliceerd. Het filmpje dat door de bezoekers zelf als leukste wordt gekozen, komt in aanmerking om volgend seizoen op televisie uitgezonden te worden tijdens het Klokhuis-internetweekend.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker