Justitie krijgt bloed US Postal

De internationale wielrenunie UCI zal één dezer dagen de bloedmonsters van de Amerikaanse ploeg US Postal beschikbaar stellen aan de Franse justitie. Dat heeft Philippe Verbiest, advocaat van de UCI, vandaag verklaard.

Tegen de ploeg van Tourwinnaar Lance Armstrong loopt een gerechtelijk onderzoek wegens overtreding van de dopingwetgeving. Eerder nam de Parijse rechter Sophie-Hélène Chateau al de urinemonsters van de ploeg in beslag. De bloedmonsters, die vorige week al bij de UCI werden opgevraagd door Justitie, zullen worden onderzocht op het gebruik van het verboden middel EPO.

Armstrong heeft altijd gezegd dat de onderzoeken de onschuld van zijn ploeg aan het licht zullen brengen. Sinds hij in juli voor de tweede keer de Tour de France won, heeft hij Frankrijk nog niet aangedaan. Dat doet hij op 10 april, wanneer hij in de buurt van Le Mans deelneemt aan een vierdaagse etappewedstrijd.

Deskundigen onderzoeken sinds begin dit jaar of zich in de ingevroren urine van de US Postal-renners sporen van verboden prestatiebevorderende middelen bevinden. Justitie nam de ingevroren urinemonsters in december in beslag.

De UCI had de stalen eerder willen vernietigen, onder meer omdat er getwijfeld wordt aan de houdbaarheid. De Franse minister van sport, Marie-George Buffet, wilde niet aan dat verzoek voldoen om het strafrechtelijk onderzoek niet te frustreren.

Armstrong, die de Tour de France in 1999 en 2000 won en ook dit jaar met de Duitser Jan Ullrich tot de favorieten behoort, heeft altijd ontkend verboden middelen te hebben gebruikt. Ook de leiding van de ploeg heeft berichten over mogelijk dopinggebruik steeds tegengesproken.

De Franse autoriteiten zouden voor de Tour goedkeuring hebben verleend aan alle producten waarover de ploeg beschikte.