IN ELKAARS HUIZEN

Stenkovic I bestaat niet meer. Het Macedonische vluchtelingenkamp dat ten tijde van de Kosovo-oorlog onderdak bood aan tienduizenden Kosovo-Albanezen, is opgedoekt. Vluchtelingen op de Balkan wonen tegenwoordig bij familie, in opvangcentra of in huizen van andere vluchtelingen.

Servië kent tientallen opvangcentra. Het gaat om failliete pizzarestaurants, verlaten fabrieksterreinen of verzakte schoolgebouwen. Een familie deelt een of twee kamers. Verschillende families maken gebruik van keuken en sanitair. De UNHCR zorgt onder meer voor voedsel.

Bosnië laat veel vluchtelingen noodgedwongen in elkaars huizen wonen.

Bosnische moslims zijn bijvoorbeeld ingetrokken in de verlaten huizen van Bosnische Serviërs – en omgekeerd. De huizen vertonen vaak nog de tekenen van de oorlog; kogelgaten in de muren en granaatinslagen in het dak.

Veel vluchtelingen knappen de huizen namelijk niet op, want het vredesakkoord van Dayton schrijft voor dat vluchtelingen hun oude bezit kunnen claimen en uiteindelijk terug zullen keren naar hun huizen. En niemand wil geld spenderen aan de verbouwing van een huis dat hij vervolgens moet afstaan.