Hoogovens ziet winst verdampen

De winst van Hoogovens, onderdeel van het Brits-Nederlandse Corus, is sterk gedaald. In de laatste zes maanden boekte het IJmuidense staalbedrijf een winst van 36 miljoen pond (126 miljoen gulden), tegen 139 miljoen pond in de eerste helft van 2000.

Dit heeft Corus vanochtend bekendgemaakt. Het staalconcern leed over de afgelopen vijftien maanden – sinds de totstandkoming van de fusie – een verlies van 1,38 miljard pond (bijna 5 miljard gulden). Het verlies is grotendeels toe te schrijven aan reorganisatiekosten (1,03 miljard pond) in Engeland en Wales. Door hard te snijden in de Britse activiteiten hoopt Corus de problemen, mede als gevolg van het dure pond, het hoofd te kunnen bieden.

Het enorme verlies van Corus, de in 1999 gefuseerde staalbedrijven British Steel en Hoogovens, komt niet als een verrassing. Begin vorige maand maakte het bedrijf bekend ruim 6.000 banen in Groot-Brittannië te moeten schrappen, waarmee eenvijfde van de Britse medewerkers verdwijnt. Als gevolg van de tegenvallende resultaten moesten eind van dit jaar de bestuursvoorzitters F. van Duyne en J. Bryant het veld ruimen.

Corus kreeg vanochtend ook kritiek uit de politieke hoek. In een rapport van de zogeheten Trade and Industry Select Committee, een commissie van het Britse parlement, wordt het bedrijf verweten geen langetermijnstrategie te hebben en dat het schrappen van de 6.000 banen nergens toe leidt. ,,Corus verschuilt zich te gemakkelijk achter problemen met het dure pond'', aldus voorzitter M. O'Neill van deze parlementaire commissie. Volgens het rapport heeft Corus nauwelijks geïnvesteerd toen in de jaren negentig de fabrieken nog bijzonder winstgevend waren. Brian Moffat, sinds december de hoogste man bij Corus, kaatste de bal vanochtend direct terug. ,,Door het ontbreken van industriële strategie van de regeringen is het voor bedrijven als Corus altijd erg moeilijk geweest om een strategie te ontwikkelen.''

In 2000 maakte de Britse staalproductie dagelijks een verlies van 1 miljoen pond. Veel beter gaat het met de divisies aluminium en roestvrij staal die een operationele winst boekten van respectievelijk 109 miljoen pond en 150 miljoen pond.