HIER & DAAR

Foto-identificatie

In Museum Bronbeek in Arnhem kunnen zaterdag 17 maart mensen die meer willen weten over de Nederlandsch-Indische achtergronden van hun voorouders terecht bij twee panels van deskundigen. De deskundigen - w.o. een meester kleermaker, een militair-historicus en een kapitein der Intendance - bieden hulp bij het identificeren van oude (familie)foto's of prentbriefkaarten waarop waarop personen en situaties staan afgebeeld uit Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

*Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem. Foto-identificatie Nederlands-Indië en het Knil, za 17 maart 12-16u Res noodzakelijk 026-3840840

Verzamelmarkt

Zeshonderd standhouders uit binnen- en buitenland zullen komende weekeinde op de Grote Internationale Verzamelmarkt in Utrecht aanwezig zijn. Te vinden zullen onder meer zijn, naast traditionele postzegels, munten, sigarenbanden en lucifermerken, ook militaria, tabacologie, strijkbouten, waardepapieren, vingerhoeden en parfumflesjes.

*Grote Internationale Verzamelmarkt, Grote Veemarkthal, Sartreweg, Utrecht. Open za 17 en zo 18 maart 9u30-17u Entree ƒ6 Inl 030-2886891

Devotionalia

Het Sint-Martinusgilde in Waalre organiseert zondag 18 maart een Internationale Devotionaliabeurs. Verzamelaars van bid- of doodsprentjes, rouwbrieven, gedachtenis-, communie- en heiligenprentjes, santjes, knipseltjes en bedevaartkaarten kunnen op deze beurs aan hun trekken komen.

*Internationale Devotionaliabeurs, Ontmoetingscentrum Het Klooster, Hoogstraat 4-6, Waalre. zo 18 maart 9u30-15u30 Entree ƒ2,50 Inl 040-2216633

Markten

In het Centraal Museum in Utrecht zal door middel van honderden voorwerpen van de meest uiteenlopende aard: bodemvondsten, schilderijen, prenten, tekeningen, documenten, maquettes, foto's, gebruiksvoorwerpen de ontwikkeling van de Markten in Utrecht worden uiteengezet. De geëxposeerde voorwerpen komen uit archieven van musea, instellingen en particulieren. Topstukken zijn het Utrechtse schip en een schilderij van Joost Cornelisz. Droochsloot uit ca. 1610 van de Ganzenmarkt waarop tal van marktscènes staan afgebeeld.

*Markten in Utrecht, Expositie over duizend jaar Markten in de Domstad, Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Open di t/m zo 11-17u Toegang ƒ15 Inl. 030-2362362 Internet www.centraalmuseum.nl

Christie's

Op dinsdag 20 maart veilt Christie's Amsterdam ruim 500 schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de 17e tot en met de 20e eeuw. De sectie Oude Meesters (162 werken) bevat, naast portretten, landschappen, religieuze doeken en panelen, bloemstillevens, twee capriccio gezichten (fantasie-landschappen) uit de Italiaanse School (circa 1830). Het ene doek toont de noordelijke Bosporus, het andere de zuidelijke Bosporus, beide met schepen op het water en huizen en kastelen op de achtergrond. Schatting voor de twee: NLG 6.000-8.000. Tevens wordt een selectie Oude Meester-tekeningen aangeboden.

*Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Tel 020-5755255. ma t/m vr09-17u30 Veiling: di 20 maart 10u30, 14 en 19u Kijkdagen: 16, 17 en 18 maart 10-17u, 19 maart 10-16u website: www.christies.com

Dag van IJburg

Ten oosten van CS Amsterdam zijn in het IJmeer vijf eilanden gepland die samen de wijk IJburg moeten gaan vormen. Arcam organiseert voor de vierde maal Dag van IJburg. Onder meer met wandelingen onder leiding van een stedebouwkundige en een stadsecoloog. Verder informatie en lezingen over de architectonische invulling van het gebied. Het Haveneiland en de Rieteilanden zijn opgespoten en de structuur van wegen en tramlijn is zichtbaar. Men is nu begonnen met het Steigereiland. Binnenkort wordt de eerste paal geslagen van eerste van in totaal 18.000 woningen die er zullen verrijzen. De natuur moet een plek krijgen op Diemerzeedijk, een voormalig vuilstortplaats.

*Dag van IJburg, ma 19/3 Toegang ƒ25 of ƒ12,50 voor een dagdeel. Kaarten bij ARCAM (di t/m za 13-17u), Waterlooplein 213, Amsterdam Inl 020-6204878 of www.arcam.nl