`Herbeleg uw geld in goud of obligaties'

Bezoekers van de beurs Geldzaken 2001 in Utrecht zijn net als de aandelenbeurs in mineur. Maar ze geven het niet op. ,,De bodem moet nu toch wel bereikt zijn.''

Al vóór de opening om half tien probeert de eerste bezoeker de beurs Geldzaken 2001 binnen te komen, procesoperator Chris Moll uit Oisterwijk. Om half acht is hij van huis vertrokken, hij heeft nog in de file gestaan. Hij zegt dat hij ,,opkeek'' van de koersdalingen gisteren. ,,Geschrokken'' is hij niet. Als hij maar lang genoeg wacht stijgen zijn technologiefondsen wel weer, is zijn overtuiging.

Nu de koersen zo laag zijn, moeten ze wel weer omhoog gaan, denkt havenwerker Wim de Vos uit Goeree Overflakkee. Ongeveer drie jaar geleden belegde hij 50.000 gulden, daar is nu nog 20.000 gulden van over. Maar hij stopt niet met beleggen: ,,Dan ben ik zéker die 30.000 gulden kwijt. Met de kosten die er dan nog vanaf gaan houd ik niets over.'' De bodem van de koersen moet nu toch wel bereikt zijn, ,,En anders is het afgelopen.''

Zijn inkomsten zijn afgenomen nu hij, als gevolg van een reorganisatie bij graanoverslagbedrijf EBS, ontslagen is. Hij werkt nu in een pool van havenwerkers, waar zijn salaris is met 30 procent gedaald is. De Vos is naar de Utrechtse Jaarbeurs gekomen om ,,op de hoogte te blijven''. Naar de vele tientallen financiële experts die er rond lopen luistert hij wel, maar hij is voorzichtiger geworden.

De Amsterdamse telefoonenquêtrice Andreas Schenk had vorig jaar voor 8.000 gulden aandelen Philips en KPN gekocht. Met het geld dat ze zou verdienen wilde ze de hypotheek van haar huis aflossen. Die aandelen zijn nu nog maar 2.000 gulden waard. Royce Tostrams van de gelijknamige financiële adviesgroep, had haar gezegd dat ze aandelen KPN moest kopen. Die heeft ze inmiddels met 1.300 gulden verlies verkocht. ,,Hij had zo'n autoritaire uitstraling, alsof hij alles wist.'' Naar hem luistert ze niet meer, maar Schenk hoopt wel dat iemand anders haar kan vertellen wat ze met haar overgebleven aandelen Philips moet doen.

Op de Geldzakenbeurs zijn de particuliere beleggers in vrije tijdskleding, de professionele investeerders en adviseurs in de stands in het pak. Ook zongebrande verkopers van vakantiehuizen en groenfondsadviseurs vertellen de bezoekers wat ze het beste met hun geld kunnen doen: bij hen uitgeven. Onafhankelijke organisaties als de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) geven advies. In totaal 20.000 bezoekers worden verwacht.

In een van de stands staat een man op een verhoging. Van zijn oor naar zijn mond loopt een microfoonstang zodat de ongeveer dertig luisteraars goed kunnen horen naar wat hij te zeggen heeft. Het is Royce Tostrams. ,,Ik zeg U dat de aandelenmarkt zijn beste tijd gehad heeft.'' Beursgrafieken met door hem zelf getrokken lijnen daar doorheen moeten aangeven dat ,,waar eerst steun lag, nu weerstand is.'' Met aandelen is de komende twaalf maanden geen geld te verdienen, is zijn devies. ,,Herbeleg uw geld in obligaties en goud.'' Imstemmend geknik van de omstanders.instemmend.

    • Esther Rosenberg