Groot-Brittannië

Luis Barragan

De strakke geometrie in de ontwerpen van de Mexicaanse architect Luis Barragan (1902-1988) zijn onmiskenbaar ingegeven door zijn grote inspirator Le Corbusier. Maar Barragan's eigen, Mexicaanse Modernisme heeft ondanks de hoekigheid ook iets zachts. Zijn liefde voor warme kleuren als roze en terracotta en overvloedig gebruik van waterpartijen en fontijnen geven zijn huizen en gebouwen een zeer exotisch, maar ook een romantisch tintje. Het Londense Design Museum brengt met foto's, modellen, schetsen en bouwtekeningen Barragan's oeuvre in beeld: The Quiet Revolution t/m 8 juli. Het Design Museum is open van ma t/m vr 11.30-18u; za & zo 10.30-18u. Inl 00-442079408790 & www.designmuseum.org.

Tacita Dean

In vroegere video's van de Britse kunstenares Tacita Dean, waarmee ze in 1998 voor de Turner-prijs werd genomineerd, kwamen veel vuurtorens voor. Van een afstand en van dichtbij bekeek je hun licht. In Fernsehturm, sinds deze week te zien in Tate Britain, zit je als het ware in de draaiende schijnwerper. De video is opgenomen in het langzaam ronddraaiende restaurant van de tv-toren in Oost-Berlijn tijdens zonsondergang. Met verveelde obers, Weense walsen en semi-hippe jongeren. Iets soortgelijks, maar dan anders, gebeurt in de video Banewl, opgenomen tijdens de jongste zonsverduistering in Cornwall, waar het licht na een duister intermezzo symbolisch terugkeert. Tacita Dean t/m 6 mei in Tate Britain, ma t/m zo 10-17.30u. Inl 00-442078878008 & www.tate.org.uk

Murillo

De achttiende-eeuwse Dulwich Picture Gallery in Zuid-Londen is het eerste openbare kunstmuseum van Engeland. Naast de fabelachtige collectie met Rembrandt, Poussin, Watteau, Rubens, Canaletto en Gainsborough is in de kortgeleden gerestaurerde galerie nu voor het eerste een internationaal overzicht te zien van de Spaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682), een leerling van Anthony van Dijck. Zijn stillevens en taferelen van straatkinderen in Sevilla zijn mooi en schokkend tegelijk; als je niet beter wist een zaak voor de zedenpolitie die deze week een deel van de moderne foto-expositie in de Saatchi Gallery verbood. Murillo, Scenes of Childhood t/m 13 mei in the Dulwich Picture Gallery; ma t/m zo 10-17u. Inl 00-442086935254 & www.dulwichpicturegallery.org.uk.

En verder

T/m 3 juni Horst: Portraits, foto's van Horst P. Horst in de National Portrait Gallery 00-442073060055; National Gallery: T/m 17 juni Tell me a Picture, schilderijen met kinderverhalen door tekenaar Quinten Blake en ook Spirit of an Age 00-442077472865 & www.nationalgallery.org.uk; Hayward Gallery: t/m 13 mei Goya en Brassaï: the soul of Paris 00-442079604242 & www.haywardgallery.org.uk.