Geschorste PSV'ers naar hoogste hof

Eric Addo en Ruud van Nistelrooij stappen naar het TAS, het internationale hof voor arbitrage in de sport, in Lausanne om alsnog te mogen spelen in het toernooi om de UEFA-beker. De spelers van PSV hebben dit besloten, nadat de beroepscommissie van de UEFA geen clementie voor hen had getoond. In theorie bestaat een kans dat de verdediger en de aanvaller vanavond toch inzetbaar zijn in de return van de kwartfinales tegen FC Kaiserslautern.

De spelers claimen, in samenspraak met advocaten van PSV, recht op arbeid. Zij beroepen zich op het internationale arbeidsrecht. PSV's voorzitter Van Raaij: ,,PSV heeft een fout gemaakt door de spelers niet op tijd in te schrijven voor de UEFA Cup. Daar worden die jongens voor gestraft. Er zijn toch andere sancties denkbaar?''

Bij verlies tegen de Duitse ploeg trekken de spelers het verweer meteen in. Een principezaak maken ze er niet van. Als het TAS het besluit van de beroepscommissie handhaaft, overweegt PSV wel een gang naar de burgerrechter, stelde Van Raaij.

Drie jaar geleden maakte een speler van Slavia Praag in een soortgelijke situatie een succesvolle stap naar het TAS, het hoogste sporttribunaal voor arbitragezaken. Ook wielrenner Richard Virenque, lang geschorst wegens doping, dwong deze week bij het TAS tien weken strafvermindering af.

De beroepscommissie van de UEFA besloot na het mondelinge verweer van technisch adviseur Frank Arnesen en algemeen directeur Peter Fossen de eerdere beslissing van de Europese voetbalunie te handhaven. De commissie heeft als standpunt dat de club de spelers te laat voor de UEFA-beker heeft ingeschreven.

Addo en Van Nistelrooij kregen vorige week, vlak voor de heenwedstrijd tegen Kaiserslautern, te horen dat ze niet mochten spelen, omdat PSV twee weken te laat was met de inschrijving.

Afgezien van Addo en Van Nistelrooij, de geschorste Kezman en de geblesseerde Ooijer heeft PSV een fitte ploeg. Van Bommel, terug na een schorsing, is hersteld van knieklachten. Bruggink speelt als diepste spits met De Jong kort achter hem.