Feyenoord ook onderuit in bekerduel

In een opwindende bekerwedstrijd moest Feyenoord gisteravond opnieuw in het stof bijten. Heerenveen greep zijn laatste kans op eerherstel in een vrijwel verloren seizoen (4-3). Feyenoord incasseerde daarmee niet alleen de tweede nederlaag in vier dagen, de eens zo degelijke Rotterdamse ploeg kreeg in twee duels ook nog eens zeven treffers tegen. Toch was dit echec volgens trainer Bert van Marwijk minder pijnlijk dan het verlies zondag tegen Willem II.

Bijna opgelucht toonde hij zich tevreden met de uitvoering van een enigszins gewijzigde aanvalsstrategie. Die werd nodig omdat Kornejev en Kalou geblesseerd zijn en een derde aanvaller, de veel besproken Braziliaan Leonardo, nog steeds niet in Nederland was gearriveerd. Heeft de linksbuiten eindelijk een tewerkstellingsvergunning gekregen, liet hij lang op zich wachten omdat in zijn eigen land de papieren niet in orde waren. Van Marwijk zuchtend: ,,Hij schijnt in het vliegtuig uit Brazilië te zitten, maar ik geloof pas dat hij er is als ik hem ook echt zie.''

Het zijn verwikkelingen die Feyenoord veel averij opleveren in een seizoen dat de ploeg uit De Kuip zo glorieus was begonnen. Het keerpunt is nog niet in zicht. Kalou moet eerst opgelapt worden en mist het nodige wedstrijdritme. Dat geldt ook voor Leonardo, het inmiddels 18-jarige wonderkind. Hij liet dit seizoen fraaie staaltjes langs de linkerflank zien, maar het rendement van zijn flitsende acties bleef beperkt tot één treffer.

Vandaar dat Van Marwijk in het Abe Lenstra-stadion de tering naar de nering zette. Hij liet lichtgewicht Smolarek voor het eerst sinds lange tijd uit de basis. Plotseling is hij te jong voor het grote werk. Van Marwijk gaf de voorkeur aan Elmander in de spits, Tininho op links en Jochemsen op rechts. De bedoeling was om veel door het centrum te spelen.

Van Marwijk toonde zich achteraf wel tevreden over het experiment. Feyenoord had immers zelf ook drie keer gescoord. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de Rotterdammers een paar cadeautjes kregen van Heerenveen-verdediger Ebbinge. Twee keer raakte hij de bal verkeerd met zijn hoofd. Bij het tweede doelpunt hielp de slecht uitgelopen Vonk ook nog een handje. Nadat Heerenveen orde op zaken had gesteld ontsnapte Feyenoord in de tweede helft aan een fikse afstraffing omdat Nurmela en Allbäck geheel vrij voor Dudek faalden.

Van Marwijk meende dat Feyenoord de wedstrijd in defensief opzicht op de vleugels had verloren. Vooral op rechts kreeg Nurmela veel ruimte van De Visser. Waarom de trainer dan niet Tininho op die plek had laten spelen? De Braziliaan is van origine wel een linksbuiten, maar speelde vrijwel altijd linksback in De Kuip. Van Marwijk vond hem gisteravond als aanvaller beter op zijn plaats. Nu Van Vossen zijn contract heeft ingeleverd, Smolarek een stap terug moet doen, Samardzic is vertrokken naar RKC en Leonardo wedstrijdritme ontbeert, moet hij ook wel naar alternatieven zoeken voor deze positie.

Voor Heerenveen lijken er wat betere tijden aan te breken. De zware last van deelname aan de Champions League bracht de ploeg van Foppe de Haan bijna in de degradatiezone. De bekerstrijd biedt de Friezen nog de enige mogelijkheid om zich voor volgend seizoen te verzekeren van Europees voetbal. De Haan: ,,Daar heb ik vooraf bijna niets over gezegd. Ik hoef deze jongens niet uit te leggen dat ze van een matig seizoen nog een heel mooi voetbaljaar kunnen maken.''

De Zweedse spits Allbäck blijkt voorlopig een aanwinst te zijn. De Haan vindt wel dat hij nog te vaak naar mooie oplossingen zoekt, dat zijn acties veelvuldig sterven in schoonheid en dat hij vaker kan scoren. Fysiek kan hij nog groeien, denkt de trainer. Maar zijn professionele instelling en zijn gedrevenheid bevallen De Haan wel. Dat is maar goed ook, want door De Haans uitdrukkelijke keuze voor Allbäck besloot Dennis de Nooijer uit Heerenveen te vertrekken. Hij liet zich verhuren aan Sparta. De Haan stemde ermee in omdat de spits zijn ontevredenheid nadrukkelijk liet blijken. De Haan: ,,Ik had Dennis in sommige situaties best nog wel kunnen gebruiken, maar ik vind dat Allbäck beweeglijker is en daardoor meer ruimte schept.''

Allbäck gaf zijn ploeggenoten voor de bekerconfrontatie met Feyenoord alle informatie over zijn landgenoot Elmander. Die bleek vooral sterk in de lucht. De spits had een belangrijk aandeel in de gelijkmaker van Feyenoord nadat Lurling met een fraaie solo de score had geopend. Elmander schoot vijf minuten later op de paal, Tomasson trof het net in de rebound. Daarna kwam Feyenoord op voorsprong dankzij Bosvelt. Maar Allbäck (kopbal uit corner Nurmela) en Lurling (voorzet Nurmela) bogen de stand weer om in het voordeel van Heerenveen.

Na de spectaculaire eerste helft duurde het tot tien minuten voor tijd totdat Jensen de voorsprong van Heerenveen vergrootte. Jochemsen bracht na een voorzet van Van Wonderen Feyenoord weer dichterbij, maar Heerenveens overwinning kwam niet meer in gevaar. De Haan hoopt dat PSV, 11 april tegenstander in de halve finale, vanavond wint van Kaiserslautern. ,,Dan hebben ze de zorg van de UEFA Cup er ook nog bij. We hebben een kans tegen PSV als we wat meer rust in ons spel brengen.''

    • Erik Oudshoorn