Een korte pauze doet wonderen

De handel op de Amsterdamse effectenbeurs lag gisteren een kwartier stil. De handelaren zelf worden er niet zenuwachtig van. De buitenwereld wel. `Het is te hopen dat beleggers langs de zijlijn weer snel mee gaan doen.'

,,Het is hier veel te druk'', jammert een beurshandelaar in het voorbijgaan. Hij moet veel moeite doen om de camera's te ontwijken. De handel is zojuist weer geopend nadat die rond half drie een kwartier was stilgelegd om de hoog opgelopen gemoederen op de beursvloer tot bedaren te brengen.

De AEX-index daalde in de loop van de dag meer dan 25 punten, een grens waarbij de handel in de regel voor korte tijd wordt opgeschort. Zoiets trekt heel veel belangstelling. Het balkon staat vol met mensen en op de beursvloer lopen verslaggevers rond.

Toch is het vooral de buitenwereld die nerveus is. Beleggers zijn onder de indruk van de vele winstwaarschuwingen van de laatste tijd en verkopen hun aandelen soms sneller dan in rustiger tijden het geval zou zijn. Niemand weet of de bodem in met name de telecom- en techologiesector al is bereikt. Onduidelijkheid over de economische vooruitzichten maakt dat nu ook de traditionele fondsen terrein blijven verliezen.

De handelaren doen niettemin uitstekende zaken. ,,Dit is voor ons een goeie tijd'', zegt handelaar Steve Simpson, die even komt uitblazen in de rokersruimte. ,,Het is de afgelopen drie maanden doods geweest hier op de vloer.'' Het is nu kwart over drie, een kwartier voordat de effectenbeurs in de Verenigde Staten, op Wall Street, opent. ,,Ik verwacht dat de Nasdaq dadelijk naar beneden gaat. Dan kan er paniek ontstaan maar nu is dat nog niet het geval. Dat de handel even wordt stilgelegd wil nog niet zeggen dat er sprake is van paniek. Hoewel niemand weet wat er met de telecomsector zal gebeuren. Die fondsen moet je als belegger eigenlijk maar even alleen laten.''

Als de handel in de Verenigde Staten om half vier begint, openen de Nasdaq en de Dow Jones meteen fors lager. Even wordt er geschreeuwd op de vloer en wijzen sommigen op het bord waar de koersen in de Verenigde Staten te zien zijn, maar beleggers zijn er niet van onder de indruk. Het kwartiertje pauze, een uur eerder, heeft duidelijk zijn uitwerking gehad. Ondanks dat de Dow Jones zelfs even door de 10.000 puntengrens zakt, begint de AEX-index beetje voor beetje uit het diepe dal te klimmen.

,,Nee, er is geen paniek'', zegt een andere handelaar. ,,Dit is normaal. We verdienen aan de handel in aandelen. De afgelopen tijd zijn de koersen wel gedaald maar het ging allemaal om kleine aantallen aandelen. Het volume was laag. Daar hebben we niets aan. Je ziet nu dat de koopjesjagers inspringen waardoor de koersen weer iets omhoog gaan. Toch blijven veel particuliere beleggers langs de zijlijn staan. Het is te hopen dat die snel weer mee gaan doen.''

    • Ronald Rovers