DE ZIEKENOMROEP (4/4)

,,Radiomaken geeft een prettige vorm van stress.'' Bijna tien jaar leeft Erik Bakker (32) al onder deze spanning. Eerst alleen als technicus van de Alkmaarse ziekenomroep AROA, maar sinds twee jaar ook als voorzitter. Wat bezielt hem tien uur per week te besteden aan vrijwilligerswerk voor de ziekenhuisradio? ,,Het is spannend om op de minuut te werken. Heel anders dan mijn betaalde werk. En het is iets dat je met elkaar doet voor een heel goede doelgroep, de patiënten in het Medisch Centrum Alkmaar.''

De Algemene Radio Omroep Alkmaar is sinds 1956 een vertrouwd geluid in het MCA. De vereniging heeft dertig leden en verzorgt vrijwel dagelijks radio-uitzendingen voor de patiënten. ,,Onze programma's zijn altijd live,'' zegt Bakker. ,,Dat kan ook nog bij de ziekenomroep. Bij lokale omroepen gebeurt dat nauwelijks meer door tijd- en geldgebrek.''

Tijdens uitzendingen vanaf locatie heeft Bakker rechtstreeks contact met de luisteraars. Op de muziekprogramma's vanuit de studio in de kelder van het ziekenhuis wordt nauwelijks gereageerd. ,,Dat vinden we jammer, maar we hebben plannen om dat te verbeteren.'' Bijvoorbeeld met uitzendingen die iets toevoegen aan het media-aanbod. ,,Zoals ons verzoekplatenprogramma vanaf een afdeling. Verder bieden we in AROA Sport een live-verslag van de thuiswedstrijden van voetbalclub AZ en bij ons theaterprogramma zitten de patiënten op de eerste rij van De Vest in Alkmaar.'' Ook met de MCA Kabelkrant wil men de luisteraars beter van dienst zijn. De collega's van AROA Info/TV vult de tv-krant samen met de afdeling communicatie van het ziekenhuis met nieuws, achtergronden en activiteiten.

Bakker is trots op de aanstaande automatisering. ,,Via een intranet kunnen de medewerkers overal en altijd informatie uitwisselen. Daarnaast willen we binnenkort een systeem aanschaffen waarmee we uitzendingen kunnen herhalen. Als we `standaard' programma's geautomatiseerd maken, hebben we mensen vrij voor programma's die er echt toe doen.''