Damrak rustig na tumultueuze handel in VS

Het Damrak liet zich vanochtend niet meeslepen door de aandelenuitverkoop gisteren in de Verenigde Staten. Daar openden technologiebeurs Nasdaq en de Dow Jones fors lager dan de slotkoers van een dag eerder. Ondanks dat de handelsdag in de VS met verlies werd afgesloten, kende de beurs in Amsterdam vanochtend een rustig begin. De AEX eindigde de ochtend met een verlies van bijna 0,5 procent op 565,9 punten.

De beslissing om de handel stil te leggen, bleek gistermiddag al voordelig toen de lage opening van de Amerikaanse beurzen nauwelijks effect sorteerde aan het Damrak. De handel kabbelde rustig voort.

Ondanks het beperkte koersverlies vanochtend stonden vrijwel alle hoofdfondsen op verlies. Net als gisteren verloor de financiële sector terrein. ABN Amro leverde 1,1 procent in bij een koers van 22,05 euro, Fortis verloor 3,3 procent op 27,07 euro, de koers van Aegon daalde met 0,5 procent naar 33,80 euro en ING zakte met 1,9 procent naar 70,3 euro.

Gistermiddag boekte chipmachinefabrikant als één van de weinigen koerswinst, maar vanochtend sloot het bedrijf uit Veldhoven de handel af met een verlies van 3 procent op 25,51 euro. Een andere grote daler was KPN met een verlies van bijna 3,5 procent naar 12,90 euro. De Amerikaanse partner Bellsouth zei gisteren in New York er geen heil in te zien een krediet dat het bedrijf eerder aan KPN verleende om te zetten in KPN-aandelen.

Staalfabrikant Corus stond halverwege de ochtend op een koerswinst van 4 procent, maar die was aan het eind van de ochtend geslonken tot 2 procent bij een koers van 1,02 euro. De winst van Hoogovens, dat onderdeel is van het Brits-Nederlandse Corus, is gedaald van 486 miljoen gulden in de eerste helft van 2000 naar 126 miljoen gulden in de tweede helft van 2000.

Automatiseerder PinkRoccade, opgenomen in de Midkap-index, leverde 7,6 procent in op 46,30 euro, na tegenvallende jaarresultaten. Ook de jaarcijfers van krantenuitgever Wegener werden slecht ontvangen. De koers daalde gedurende de ochtend met 13,2 procent naar 8,85 euro.

Terwijl de beurs in Tokio zich de afgelopen weken veel onrustiger gedroeg dan beurzen in Europa en de VS, was het beeld gisteren precies andersom. Doordat minister Miyazawa (Financiën) en centrale bank-president Hayami beleggers gerust konden stellen, herstelden de koersen zich van het laagste punt sinds december 1984 dat eerder op de dag werd bereikt. De Nikkei-index steeg met 2,6 procent naar 12.152,8 punten.

De Nasdaq en de Dow Jones openden gisteren fors lager. Een analist in New York gaf aan dat in de VS op dit moment een `handdoek-in-de-ring mentaliteit' heerst.

Europa liet zich vanochtend niet meeslepen door het pessimisme in de VS. De FTSE-100 in Londen en de DAX in Frankfurt stonden tijdens de ochtend op winst, in Parijs was een licht verlies te zien. Vooral het voorzichtige optimisme over een herstel van de Japanse economie lijkt beleggers te weerhouden van paniekacties. Aan het eind van de ochtend stond de FTSE in Londen op 5.651,3 punten, een winst van 0,45 procent. De CAC in Parijs steeg naar 5.153,2 punten, een winst van 0,14 procent. De DAX in Frankfurt steeg naar 5.852,8 punten.