CLUSONE 3

Drummer Han Bennink, rietblazer Michael Moore en cellist Ernst Reijseger speelden vanaf 1990 tussen andere bedrijven door tien jaar samen als Clusone 3. Ze toerden veel door het buitenland en werden daar meestal met lof overladen. Volkomen terecht, afgaande op An Hour Within, maart '98 vastgelegd in het Kilen Kulturhuset in Stockholm.

Het contact tussen de musici is bijna telepathisch en hun flexibiliteit net zo verbazend als de breedheid van het repertoire. Een lyrisch stukje van Saint-Saëns laten volgen door een samba van Paulo Moura, dat riekt naar effectbejag. Zo klinkt het echter niet door de macht over de materie en de rust die het trio hier en bij andere wendingen uit blijft stralen. Han Bennink speelt zeldzaam constructief en de manier waarop Ernst Reijseger zijn krachten verdeelt tussen tegendraads strijken en swingend plukken houdt je op de punt van je stoel.

Ook Michael Moore is een uur lang een lust voor het oor. Zijn klarinetspel is puur en helder als glas en op altsaxofoon evenaart hij de lyriek van Paul Desmond en Lee Konitz in hun beste dagen.

Clusone 3: An Hour with (hatOLOGY 554). Distr. Harmonia Mundi Nandi

    • Frans van Leeuwen