Bonus Elsevier valt half miljard tegen

Uitgever Reed Elsevier is minder gul voor zijn topmanagers dan vorig jaar werd gedacht. Het omstreden bonus-optieplan voor de top-40 is geen 760 miljoen gulden waard, maar slechts 260 miljoen gulden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Brits-Nederlandse uitgever dat gisteren is gepubliceerd en is in te zien op de website van het concern.

Reed Elsevier besloot vorig jaar tot het extra plan, dat bovenop de gewone optieregelingen komt, om twee redenen. Ten eerste vreesde het bedrijf dat toptalent zou vertrekken naar al die succesvolle internet-start-ups. Ten tweede moest de uitgever een nieuwe strategie uitzetten en uitvoeren na jaren stagnatie door een bestuurscrisis. Voor veertig sleutelfiguren kwamen opties ter waarde van twintig keer hun basis-jaarsalaris beschikbaar. Voorwaarde was dat de koers van de aandelen Reed (in Londen) en Elsevier (in Amsterdam) drie jaar lang met minstens 20 procent per jaar zou stijgen (inclusief herbelegd dividend).

Vorig jaar werd de waarde van het plan op basis van informatie van Elsevier zelf in de pers becijferd op 760 miljoen gulden, ofwel gemiddeld zo'n 19 miljoen gulden per manager. Volgens het gisteren gepubliceerde jaarverslag is de waarde slechts 260 miljoen gulden (119 miljoen euro), verdeeld over 36 managers, ofwel gemiddeld ruim 7 miljoen gulden per manager. De uitgever stelt de waarde van het pakket op 1,2 procent van de stijging van de beurswaarde van het concern. Met andere woorden: als de managers zelf 260 miljoen gulden verdienen, danken ze dat aan een waardestijging van Reed Elsvier met 21 miljard gulden.

Per persoon kan de vergoeding overigens hoger uitvallen. De uitoefenprijs van de meeste opties uit dit plan is 10,73 euro voor aandelen Elsevier en 436,50 pence voor aandelen Reed. Topman Crispin Davis, die een basissalaris heeft van 1,2 miljoen euro en afgelopen jaar een bonus kreeg van 540.000 euro, kreeg de meeste opties toebedeeld in het plan: 1,7 miljoen opties op aandelen Reed en 1,2 miljoen opties Elsevier. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, is dat optiepakket minimaal 39 miljoen gulden waard.