Azië vreest crisis

De vrees voor een tweede Aziatische crisis neemt toe in Zuidoost-Azië nu steeds meer landen hun export naar de Verenigde Staten zien afnemen. Uit onderzoek onder Aziatische economen, ambtenaren en zakenlui blijkt dat tachtig procent van hen denkt dat de Amerikaanse krimp de Filippijnen en Thailand in een recessie zal storten. De ineenstorting van de Thaise economie was medio 1997 de aanleiding voor een financiële crisis die de hele regio trof.

Zuidoost-Aziatische landen voeren een kwart tot bijna de helft van hun producten uit naar Amerika. Tweederde van die export betreft technologische producten. Die export heeft nu te kampen met een afname van de vraag naar computers en toebehoren.

Verder heeft de regio, met uitzondering van Singapore, te maken met investeerders die niet zijn teruggekeerd na de crisis in 1997 en 1998. De bezorgdheid over een tweede crisis wordt versterkt door de slechte staat van de Japanse economie.

WANHOPIGE REGIO: pagina 14