Arsenal na verlies toch in kwartfinales

Ondanks een nederlaag in München tegen Bayern heeft Arsenal zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Engelsen profiteerden van het gelijkspel van Olympique Lyon tegen Spartak Moskou, waardoor Arsenal de Fransen in groep C voorbleef.

Ook Bayern was voor aanvang van de duels van gisteravond nog niet zeker van een plaats bij de laatste acht. Maar door de zege plaatste de club zich net als Real Madrid (2-0 verlies bij Anderlecht) en Leeds United (3-3 thuis tegen Lazio Roma) in groep C. Beide clubs waren vorige week al zeker van plaatsing. Valencia en Manchester United, spelend in groep A, en Galatasaray en Deportivo la Coruña, uitkomend in groep B, hadden zich ook eerder al geplaatst voor de kwartfinales.

De nederlaag van Arsenal bij Bayern (1-0) was verdiend. De Duitsers begonnen voortvarend. Bayern speelde zonder de geschorste spelverdeler Effenberg. Op het laatste moment bleek ook aanvaller Sergio niet fit genoeg. Zijn plaats werd ingenomen door Jancker. De robuuste spits slaagde er in de openingsfase in de nodige onrust te stoken bij Arsenal achterin. Na tien minuten leverde dat een doelpunt op. Elber kon geheel vrijstaand voor doelman Seaman inkoppen, na een voorzet van links van verdediger Lizarazu.

Arsenal begon, vrij verrassend, met Kanu in de basis. De oud-speler van Ajax werd in de 61ste minuut vervangen door Wiltord, zonder tot grootse daden te zijn gekomen. Bergkamp kwam in het geheel niet in actie. De Nederlander had een dijbeenblessure.

Coach Wenger van Arsenal sprak na afloop van het duel van geluk. ,,Het is de eerste keer dat ik blij ben na een nederlaag. Dat we verder gaan is echter niet onze verdienste. We hebben slecht en ongeinspireerd gespeeld.''

De Engelsen konden zich het verlies permitteren omdat Olympique in Moskou niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Spartak (1-1). Bij winst waren de Fransen verder gegaan. Meteen in de openingsfase kreeg de club uit Frankrijk echter al een tegenslag te verwerken. Parfenov zette de Russen op voorsprong. Hij benutte een strafschop, nadat Edmilson binnen de lijnen Boelatov tegen de grond had gewerkt. Ruim een uur had Lyon nodig om terug te komen. In de 68ste minuut viel de 1-1, ook uit een strafschop. Voor de Fransen scoorde Anderson. Vervolgens was Govou nog dichtbij de winnende treffer voor Lyon. Een verdediger van Spartak voorkwam echter het doelpunt van de invaller.

De loting voor de halve finales is morgen.