Zaccheroni weg na uitschakeling AC Milan

Alberto Zaccheroni, de trainer van AC Milan, is vanmorgen ontslagen na de uitschakeling van gisteravond in de Champions League. Hij wordt opgevolgd door Cesare Maldini en diens assistent Mauro Tassotti. Maldini is oud-bondscoach en de vader van aanvoerder Paolo. Tassotti is ex-verdediger van Milan.

Voorzitter Silvio Berlusconi, leider van de rechtse oppositiepartij in Italië, besloot tot deze ingreep na het teleurstellende 1-1 gelijkspel van Milan tegen Deportivo La Coruña. Door dit resultaat werd AC Milan uitgeschakeld. Voor het eerst sinds negentien jaar is geen Italiaanse club vertegenwoordigd in een Europees bekertoernooi.

Berlusconi had direct na de wedstrijd al gewaarschuwd dat hij zelf maatregelen wilde nemen, na maandenlang de leiding over de club te hebben gedelegeerd aan manager Adriano Galliani. De politiek heeft al mijn aandacht opgeëist, zei Berlusconi gisteravond verbitterd. ,,Vanaf morgen zorg ik er zelf voor.''

Ook in de Italiaanse competitie doet Milan het slecht. De roemrijke club staat in de middenmoot van de Serie A met een achterstand van 24 punten op koploper AS Roma. Berlusconi, die zich graag persoonlijk met het werk van de trainer bemoeit, heeft in het verleden regelmatig vraagtekens gezet bij het aankoopbeleid en bij de tactische keuzes van Zaccheroni, die in de zomer van 1998 naar Milaan kwam.

,,Ik heb er de voorkeur aan gegeven om de competenties van de leiding en de technische staf te respecteren. Ze hebben in volledige vrijheid kunnen werken. Ik heb in stilte geleden'', zei Berlusconi. ,,Nu is het moment gekomen om van richting te veranderen.''

Boze supporters hadden na de wedstrijd Berlusconi en vooral manager Galliani uitgescholden. De politie moest eraan te pas komen om de joelende menigte op afstand houden. Berlusconi heeft gisteravond gezegd dat de positie van zijn vriend Galliani niet ter discussie staat.

Onze sportredactie voegt hieraan toe: Milan moest gisteren van Deportivo La Coruña winnen om zich te plaatsen bij de laatste acht van de Champions League. De zwalkende Italiaanse ploeg kon echter op geen enkel moment een vuist maken op de zeer slechte grasmat waar eind mei de finale om de Champions League wordt gespeeld.

Een kwartier voor tijd nam La Coruña zelfs een 1-0 voorsprong. De Braziliaan Djalminha benutte een door de Schotse arbiter Dallas toegekende, omstreden strafschop. Djalminha stiftte de bal naar voorbeeld van de Tsjech Panenka door het midden van het doel.

Zes minuten voor het einde kreeg Milan nog even hoop, nadat Dallas ook de Italianen een strafschop cadeau gaf na een duikeling van de Duitser Bierhoff, die even daarvoor een treffer zag worden afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Sjevsjenko benutte de strafschop. Daarna kwam de kwalificatie van La Coruña niet meer in gevaar. Met Valencia en Real Madrid zijn nu drie Spaanse ploegen als groepswinnaar vertegenwoordigd in de kwartfinales van de Champions League.

Het al uitgeschakelde Paris Saint Germain bracht het reeds gekwalificeerde Galatasaray de tweede nederlaag toe in groep B. De Fransen wonnen met 2-0 door twee treffers van Christian. Het duel moest een half uur worden gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes. Vier Turkse aanhangers vluchtten naar het speelveld, een van hen was gewond aan het gezicht. In totaal vielen 56 gewonden bij de rellen in Parc des Princes. Zeventien toeschouwers moesten in het ziekenhuis worden behandeld. De politie pakte zes mensen op.

Manchester United plaatste zich in groep A voor de kwartfinales met een 3-0 overwinning op het Oostenrijkse Sturm Graz. Manchester, dat vaste krachten als Beckham, Brown, Neville, Yorke en Cole op de bank liet, kwam geen moment in de problemen. Butt, Sheringham en Keane scoorden.

In dezelfde groep won Valencia thuis tegen Panathinaikos. De Grieken namen de leiding door een strafschop van Basinas. Kort voor rust maakte Sanchez gelijk. In de tweede helft zorgde Angloma voor de winst met 2-1.

    • Marc Leijendekker