Werkloosheid in Japan

Een dagloner kijkt op een bord of er een klus voor hem is. Nu de werkloosheid in Japan hoog is – met 4,9 procent van de beroepsbevolking hoog voor Japanse begrippen – vechten dagloners om elke klus. Al voor dag en dauw staan ze op, nog vóór de ochtendbladen verschijnen met nieuwer slecht nieuws, en kijken ze in banencentra zoals hier in Tokio of er die dag werk voor hen is.

De koersen op de beurs dalen, net als de yen, de industriële productie krimpt, de staatsschuld stijgt – al tot 130 procent van het bruto binnenlands product – en de consument kijkt wel uit om meer te besteden en spaart liever, uit angst dat het nog slechter zal worden.

Beleggers zijn niet gerust op de politieke ontwikkeling en ontevreden over de economische prestaties van het land. Gisteren sloot de beurs van Tokio op een niveau dat sinds 28 februari 1985 niet meer zo laag was geweest. Intussen wordt weer angstig over een bankencrisis gesproken en beschuldigen de centrale bank en de politici elkaar van onvermogen.

Dagloners in Japan ondervinden de gevolgen van de slechte economische toestand dagelijks aan den lijve. (Foto AP)