Vlinders in buik

Hoe groot de moderne romantische verwarring is blijkt wel uit een tot lange scène opgerekte penisgrap ergens halverwege The Wedding Planner.

In een film met Katharine Hepburn en Spencer Tracy was dat moment gewoon even ergens terloops tijdens een wandelingetje in het park geplakt, net zoals alle andere seksuele symbolen die in romantische komedies van het ouderwetse soort het verlangen naar die uitgestelde kus moesten opvoeren.

The Wedding Planner wil de toeschouwer zowel doen geloven dat liefde op het eerste gezicht bestaat als dat er een lang tracé van waardering, respect en sympathie nodig is om tot ware liefde te komen. Actuele romantische obstakels als de zelfstandigheid en ongebondenheid van de hedendaagse carrièrevrouw worden door ouderwetse vlinders in de buik weggewuifd.

De debuutfilm van voormalig choreograaf Adam Shankman, die zichzelf twee povere dansscènes toestond als proeve van zijn kunnen, koppelt de succesvolle organisator van huwelijken Jennifer Lopez aan de zoetsappige kinderarts Matthew McConaughey.

Geloofwaardige chemie is er niet ontstaan tussen beide hoofdrolspelers, waardoor de film nog wat voortsukkelt dankzij allerlei oogverblindende locaties waar Lopez haar huwelijken organiseert en het onvermijdelijke afstevenen op een happy end.

Enige reflectie op de stand van zaken in modern relatieland à la Ally McBeal of Sex and the City mag niet van The Wedding Planner worden verwacht, daarvoor drijft hij teveel op een opgelegd voelgoed gevoel. De marshmallows die Lopez en McConaughey boven een kaarsvlammetje roosteren hebben maar een heel klein blakerrandje.

The Wedding Planner. Regie: Adam Shankman. Met: Jennifer Lopez, Matthew McConaughey, Bridgette Wilson-Sampras, Justin Chambers, Judy Greer. In: 54 theaters.

    • Dana Linssen