`Verscherp MZK-controle op transport'

De controles op vrachtvervoer en toerisme moeten worden verscherpt om te voorkomen mond- en klauwzeer (MKZ) zich verder verspreidt, want geen enkel land ter wereld is risicovrij.

Die waarschuwing gaf de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties vanmorgen. In een verklaring wijst de FAO erop dat het MKZ-virus ,,een van de meest virulente virussen ter wereld is, en zeer besmettelijk.'' ,,Door de toegenomen internationale handel, het toerisme, het vervoer van dieren, dierlijke produkten en voedsel kan geen enkel land zichzelf beschouwen als veilig voor het risico van de ziekte, schrijft de organisatie.

De snelle verspreiding van MKZ laat zien dat het virus in staat is ,,epidemieën te veroorzaken in landen die vele jaren vrij zijn geweest van de ziekte.'' Daarom komt de FAO met een drietal aanbevelingen voor de landen ,,die het meest zijn blootgesteld aan het risico van introductie van het MKZ-virus.''

Deze landen worden niet gespecificeerd in de verklaring. De controle op dieren door vee-artsen en inspecteurs moet worden verbeterd; controles aan de grenzen moeten worden versterkt, met speciale aandacht voor vrachtwagens die uit een geïnfecteerd gebied komen; en er moeten noodplannen worden opgesteld. Als wegen waarlangs het MKZ-virus zich zou kunnen verspreiden noemt de FAO uitdrukkelijk voedsel dat door toeristen wordt meegenomen, en afval van schepen en vliegtuigen.

Het beleid moet erop gericht zijn de ziekte volledig uit te roeien, want vaccinatie is geen honderd procent betrouwbare oplossing, vindt de FAO. ,,Hoewel ze worden beschermd tegen MKZ, zijn gevaccineerde dieren niet volledig resistent en kunnen ze nog steeds geïnfecteerd worden en het virus verspreiden.''

De FAO wijst erop dat er de afgelopen drie decennia veel vooruitgang is geboekt. In Noord- en Midden-Amerika, grote delen van Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied komt de ziekte niet meer voor. Dat gold tot voor kort ook voor grote delen van zuidelijk Afrika en voor Europa. Het virus dat nu Groot-Brittannië teistert is voor het eerst in 1990 ontdekt in India.

    • Marc Leijendekker