TIE behoeft snelle miljoeneninjectie

Softwareproducent Tie Holding heeft voor morgen een kapitaalinjectie nodig van 2 miljoen euro (4,4 miljoen gulden). Accountant Ernst & Young dreigt het jaarverslag van Tie niet goed te keuren als het bedrijf er niet in slaagt om de financiering te vinden.

Bestuursvoorzitter Dick Raman is op dit moment in gesprek met een aantal geldschieters. Eerdere gesprekken, met onder andere internetaanbieder Freehosting en automatiseerder Landis, zouden vruchteloos zijn geweest. Een woordvoerder van Tie wil hierop geen commentaar geven. Morgenochtend komt het bedrijf voor opening van de beurs in een persbericht met nadere mededelingen.

Afkeuring van of het plaatsen van kanttekeningen bij het jaarverslag door Ernst & Young zou het vertrouwen van geldschieters en crediteuren ernstig kunnen ondermijnen. Het komt vrijwel nooit voor dat een jaarverslag van een beursgenoteerde onderneming geen goedkeurende verklaring krijgt van een accountant.

De kapitaalinjectie is nodig om het `Profit Improvement Plan' te verwezenlijken. Tie wil voor deze zomer een positief resultaat voor rente en afschrijvingen (Ebitda) behalen. Het bedrijf, dat vorig jaar maart als eerste Nederlands internetbedrijf een beursnotering kreeg, heeft de agressieve groeistrategie van vorig jaar laten varen omdat de beurskoers een vrije val heeft gemaakt. Vanochtend stond het aandeel op 1,9 euro; Tie is voor 10 euro naar de beurs gegaan.

Tie ontwikkelt software voor internethandel. Investeringsmaatschappij Newconomy heeft een belang van 7,1 procent in het bedrijf. Newconomy-topman Maurice de Hond is lid van de raad van commissarissen van Tie. Newconomy is op dit moment ook naarstig op zoek naar financiering. Tie wordt vaak genoemd als een belang dat voor een aantrekkelijke prijs zou kunnen worden verkocht.