SNELLE TONGETJES MET MIE

Nederlanders zijn geen visbakkers. Ze kopen het liefst gebakken vis bij de viswinkel of de viskraam op de markt. Visbakken, zeggen ze, is eng en het stinkt. Tip van een visverkoper: zet als je vis bakt een pan met water met een flinke scheut azijn op het vuur. Dat neutraliseert de visbaklucht. Omdat vissers dure boten hebben, vangen ze het liefst duurdere vissen zoals kabeljauw. Makreel en wijting zijn voor de visser oninteressante, want goedkope vissen. De slibtong is nog steeds een zeer betaalbare en lekkere vis, die je makkelijk en snel zelf kunt bakken. Het volgende recept voor gebakken slibtongetjes met groenten-eiermie is voor 2 personen.

Bereiding: Roer paneermeel en bloem door elkaar. Wentel de gewassen en afgedroogde tongetjes door dit mengsel. Smelt boter in een koekenpan. Voeg de zonnebloemolie toe. Bak de vis op een middelhoog vuur goudbruin. Reken op ongeveer 3 minuten per kant. Strooi er zout en peper op. Serveer met partjes citroen. Ook de groenten-eiermie is snel klaar, omdat de mie slechts 4 minuten in kokend water hoeft te wellen. Zie de instructies op het pak. Snijd de komkommer in blokjes en de lenteuitjes in dunne ringen. Doe de uitgelekte mie in een kom. Schep er de komkommer, lenteui en ketjap door. Breng eventueel op smaak met zout. Bestrooi de mie met sesamzaad en radijskiemen. Deze kiemen zijn te koop bij grote supermarkten en natuurvoedingswinkels.

    • Anne Scheepmaker