Politieke crisis India na corruptie

In India is grote beroering ontstaan over een in scène gezet corruptieschandaal waarbij hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie, de top van het leger en regeringspolitici betrokken zijn.

De voorzitter van de BJP, de partij van premier Vajpayee, heeft reeds zijn ontslag aangeboden, maar het aftreden van de minister van Defensie, George Fernandes, is door Vajpayee voorlopig geweigerd. Een regeringswoordvoerder deelde vanmiddag mee dat de premier een verklaring zal afleggen in het parlement. Dat parlement is overigens voor twee dagen naar huis gestuurd, na een buitengewoon tumultueuze bijeenkomst vanochtend, waarin de oppositie op luidruchtige wijze het onmiddellijke aftreden van de regering eiste.

Het schandaal kwam aan het licht door videobeelden die zijn gemaakt door onderzoeksjournalisten van een internetnieuwsdienst, Tehelka.com. De journalisten deden zich voor als vertegenwoordigers van een Brits bedrijf dat warmtegevoelige nachtkijkers voor defensiedoeleinden aanbiedt. Met verborgen camera's legden zij vast hoe ambtenaren en politici onderhandelden over smeergeld dat het bedrijf zou moeten betalen om voor het contract in aanmerking te komen.

De videobeelden, die voortdurend op televisie worden herhaald, laten zien hoe voorzitter Bangaru Laxman van de regerende BJP 100.000 rupees (5.000 gulden) aanneemt als `nieuwjaarsgeschenk' voor de partij. Ook de voorzitster van de coalitiepartner `Samatapartij' nam een geschenk in ontvangst, in ruil voor de goedkeuring van de minister van Defensie, die tot dezelfde partij behoort.

Het schandaal maakt des te meer indruk in India, omdat de bevolking voor het eerst getuige is van de wijze waarop de corruptie vorm krijgt. Zo vroeg een hoge ambtenaar niet alleen om geld, maar ook om een gouden ketting.

Leden van de oppositiepartij van Sonia Gandhi bestormden vanmiddag het hoofdkantoor van de regeringspartij BJP. En de voltallige legertop is naar New Delhi overgevlogen om de crisissituatie te bespreken. Vier hoge legerfunctionarissen hebben intussen huisarrest gekregen en het is niet uitgesloten dat leden van de legertop voor de krijgsraad zullen moeten verschijnen.