Ontslagen bij Motorola, tegenvaller voor Siemens

Aan de tegenvallers in de technologiesector lijkt geen einde te komen. De Amerikaanse technologiegigant Motorola schrapt opnieuw zevenduizend banen. Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft nog geen dag nadat het zijn feestelijk entree op Wall Street maakte een winstwaarschuwing afgegeven.

Siemens noemde gisteren de afzwakkende vraag naar chips voor mobiele telefoons als belangrijkste reden voor zijn getemperde winst- en omzetverwachting. Motorola zei gisteren dat de 7.000 ontslagen vooral vallen in zijn divisie mobiele telefonie. Dat brengt over de afgelopen drie maanden het totaal aan geschrapte arbeidsplaatsen bij Motorola op 16.000, ofwel 12 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

Bij Siemens zullen weliswaar de omzet en orderontvangst in het eind september aflopende boekjaar met minimaal 10 procent stijgen, maar dan zijn de resultaten van halfgeleiderdivisie Infineon, waarin het een belang heeft van 71 procent, er niet bij inbegrepen. En de snel dalende prijzen voor geheugenchips, waarmee Infinion het meeste geld verdient, zullen zijn weerslag hebben op de totale resultaten van Siemens. In het eerste kwartaal van het boekjaar was Siemens voor een kwart van zijn inkomsten van Infinion afhankelijk.

Motorola heeft volgens een bestuurder tot de derde ontslagronde besloten ,,vooral gezien de huidige groeivertraging van de economie''. Eerder al, in december, zijn ongeveer vijfduizend banen geschrapt bij de mobiele telefoondivisie, deels door uitbesteding. Vorige maand voegde Motorola daar nog eens vierduizend ontslagen bij de afdeling halfgeleiders aan toe.

De winstmarge op de mobiele telefoons van Motorola is 2 procent, terwijl die bij marktleider Nokia ongeveer tien keer zo hoog is. Het wereldwijde marktaandeel van Motorola op de markt voor mobieltjes is gezakt van 17 naar 13 procent, terwijl Nokia sinds 1999 van 27 naar 33 procent is gegaan.

,,Ze zijn nu eindelijk met de billen bloot gegaan'', zegt Todd Bernier, analist bij beleggingsadviseur Morningstar in Chicago. ,,Snijden, zo veel als je kan, want de vaste kosten drukken zwaar op de balans.''

    • Lucas Ligtenberg