Museveni wint, protest van Besigye

De Oegandese president Yoweri Museveni is vanochtend uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen maandag. Zijn belangrijkste tegenkandidaat, Kizza Besigye, heeft de uitslag direct verworpen. Hij vermoedt fraude bij de stembusgang en hij wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, zo liet hij de verkiezingscommissie vanochtend weten.

Volgens de laatste uitslagen, terwijl de stemmen van nog 14 van de in totaal 17.308 stembureau's moesten worden geteld, heeft president Museveni 69,3 procent van de kiezers achter zich gekregen. Oppositiekandidaat Besigye bleef steken op 27,8 procent. ,,Daarom is president Yoweri Museveni de winnaar van de presidentsverkiezingen'', verklaarde vanochtend de voorzitter van de verkiezingscommissie, Aziz Kasujja.

In een brief aan de verkiezings commissie schrijft Besigye zich met kracht te verzetten tegen de uitslag. ,,We zullen ons niet gedwee onderwerpen aan degenen die ons land willen regeren zonder over het mandaat van het volk te beschikken. We zullen ons verzetten.''