Jan van Dijk wordt trainer bij Roda JC

Jan van Dijk (44) volgt na dit seizoen Sef Vergoossen (53) op als trainer van Roda JC. Van Dijk, nu nog in dienst bij FC Groningen, tekende een contract voor drie jaar bij de Limburgers. Vergoossen vertrekt deze zomer naar het Belgische Racing Genk.

De keuze voor Van Dijk is opmerkelijk. Nadat bekend werd dat Vergoossen Roda JC zou verlaten, stelde de Limburgse club een lijstje samen van mogelijke opvolgers. Daarop prijkten namen van gevestigde trainers en oud-spelers als Ronald Koeman (trainer Vitesse), Danny Blind (jeugdtrainer Ajax), Georges Leekens (oud-bondscoach België, nu trainer van Lokeren), Willem van Hanegem (trainer Sparta) en Johan Neeskens (trainer NEC). Bestuurslid technische zaken Nol Hendriks van Roda JC stelde zelfs pogingen in het werk om Christoph Daum, vorig jaar de beoogde bondscoach van het Duitse elftal, in te lijven. Daum kwam eerder dit jaar in opspraak door cocaïnegebruik en heeft inmiddels emplooi gevonden bij het Turkse Besiktas.

Roda JC was tijdens de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium met de Belg Leekens. Het was de bedoeling dat Leekens deze week zou aanschuiven voor een afsluitend gesprek in Kerkrade. Hendriks meldde echter afgelopen maandag dat hij de ,,onverwachte mogelijkheid'' had gekregen om de beoogde `droomtrainer' te contracteren. Hierbij ging het dus klaarblijkelijk om Jan van Dijk. Hendriks gisteren tijdens de officiële presentatie: ,,Jan is een harde, maar faire trainer. Precies goed voor Roda JC.''

Van Dijk speelde 537 wedstrijden voor FC Groningen, voordat hij in maart 1998 trainer werd van de club. Daarvoor was hij er als assistent-trainer werkzaam. Afgelopen seizoen werd Van Dijk kampioen van de eerste divisie met FC Groningen. Met Roda JC hoopt van Dijk regelmatig Europees voetbal te spelen. ,,Na FC Groningen was ik toe aan een subtopper. De mogelijkheden in Kerkrade zijn groter dan in Groningen. Roda JC eindigt doorgaans hoog op de ranglijst, en iedere Nederlandse trainer wil met zijn ploeg graag Europa in.''

De spelersgroep van Roda JC reageerde positief op de komst van Van Dijk. ,,Discipline staat bij hem hoog in het vaandel, zo'n trainer heeft onze spelersgroep nodig'', vond verdediger Ramon van Haaren. Aanvoerder Eric van der Luer zei dat hij Van Dijk op zijn verlanglijstje had staan: ,,Een goede trainer met visie, ik ben blij met hem.''