Interbrew op verlies door Bass

De Belgische bierbrouwer Interbrew (o.a. Stelle Artois, Hoegaarden, Oranjeboom) heeft door een eenmalige financiële voorziening voor een mogelijk gedwongen verkoop van het Britse Bass vorig jaar een verlies geleden van 921,6 miljoen euro. Afgezien van deze voorziening van 1.234 miljoen euro komt Interbrew uit op een nettowinst van 312,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 35,6 procent in vergelijking met 1999. De netto-omzet (exclusief Bass) steeg met 52,9 procent tot 4961 miljoen euro. Volgens Interbrew, dat met Heineken strijdt om de tweede plaats op de wereldranglijst, bevestigen de resultaten over 2000 ,,het krachtige groeipotentieel''. In een bekendmaking sprak Interbrew vanmorgen van voortzetting van de ,,krachtige groei''. De beursnotering zal volgens Interbrew actief in meer dan honderd landen en wereldwijd 38.000 werknemers – de financiële middelen verschaffen voor verdere overnames. De beurskoers van Interbrew reageerde vanmorgen nauwelijks: tegen het middaguur was sprake van een lichte daling van 30,49 naar 30,30 euro.

Interbrew dacht vorig jaar een grote slag te slaan met de overname van Bass. De Britse mededingingsautoriteiten besloten echter dat Interbrew Bass weer moet afstoten, omdat het anders een te dominante positie op de Britse biermarkt zou krijgen.