Franse productieneemt licht af

Het aantal nieuwe Franse speelfilms is vorig jaar licht afgenomen, zo blijkt uit deze week door het Centre National de la Cinématographie (CNC) gepubliceerde cijfers. In 2000 werden 171 films geproduceerd, tien minder dan in het voorgaande jaar. Het gemiddelde budget bedroeg 30,7 miljoen franc (ruim tien miljoen gulden).

37 procent van de Franse films in 2000 waren debuten, vier procent minder dan in 1999. Slechts 46 films kregen subsidie wegens artistieke kwaliteiten volgens het systeem van de zogeheten avance sur recettes. In totaal investeerden Franse firma's 4,4 miljard francs (ruim 1,4 miljard gulden) in speelfilms. 22 procent van die investeringen zijn afkomstig van abonneetelevisiezender en producent Canal+. De duurste film van het jaar was Astérix et Obélix: Mission Cléopatre met een budget van 327 miljoen francs