Frans vee over het hele land verspreid

Frans vee blijkt over heel Nederland te zijn verspreid. De betrokken bedrijven worden snel geruimd. Vele landen staken de invoer van Europees vee en vlees na de uitbraak van mond- en klauwzeer in Frankrijk.

Het ministerie van Landbouw heeft vanmorgen de inventarisatie afgerond van alle zendingen Franse dieren naar Nederland van de afgelopen weken. Zolang niet alle betrokken bedrijven zijn getraceerd, weigert het ministerie te zeggen om hoeveel dieren het gaat, ,,in verband met het besmettingsgevaar'', aldus een woordvoerster. De bedrijven (in elk geval meer dan vijftig) worden gesloten en geruimd in afwachting van onderzoek naar mogelijke besmetting.

Op voorstel van de Europese Commissie wordt de uitvoer uit heel Frankrijk verboden van alle dieren die gevoelig zijn voor mond- en klauwzeer (MKZ). Daarnaast komt er een uitvoerverbod voor vlees, vleesproducten, melk en melkproducten uit de Franse departementen Mayenne en Orne, waar de ziekte is aangetroffen. Het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie, waarin deskundigen uit alle EU-lidstaten zitten, adviseerde gisteren positief over de voorstellen. De maatregelen gelden in elk geval tot 27 maart. De Commissie meent dat Nederland niet aan mond- en klauwzeer zal ontsnappen. ,,We zijn ons bewust van de dreiging en we hebben alle maatregelen om het te voorkomen genomen'', aldus een woordvoerster van Landbouw.

De controles op vrachtvervoer en toerisme moeten worden verscherpt om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, want geen enkel land ter wereld is risicovrij, waarschuwde vanmorgen de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

Britse infectieziektekundigen schrijven in The British Medical Journal dat ook mensen mond- en klauwzeer kunnen krijgen. Tijdens de vorige grote uitbraak in 1966 is ten minste één Brit ziek geworden. Gevaarlijk voor de mens is de ziekte niet.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de maatregelen van minister Brinkhorst (Landbouw) tegen de verspreiding van mond- en klauwzeer niet ver genoeg gaan. CDA, PvdA, SP en GroenLinks willen dat het gisteren ingestelde vervoersverbod voor alle evenhoevige dieren (schapen, geiten, runderen, varkens en reeën) wordt uitgebreid naar paarden en kippen. Deze dieren zijn niet gevoelig voor de ziekte, maar kunnen het virus wel verspreiden. Brinkhorst zei gisteren een vervoersverbod voor paarden en kippen niet nodig te vinden.

Volgens de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw wordt het verbod goed nageleefd. Gistermiddag, twee uur na de ingang van het verbod, hadden de veertig inspectieteams, geassisteerd door politie en marechaussee, vier overtredingen geconstateerd. De zwaarste was een transport van 129 biggen in Noord-Brabant. Vanmorgen waren daar geen nieuwe overtredingen bij gekomen, aldus de AID.

Slagers en slachterijen voorzien problemen bij de toevoer van vlees als het vervoersverbod meer dan een week duurt. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie hebben de slagers gemiddeld voorraad voor een week. Meer dan honderd bedrijven uit de vleesbranche hebben inmiddels arbeidstijdverkorting aangevraagd, zo meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken.

Het invoerverbod voor vee en vlees uit de Europese Unie waartoe de Verenigde Staten gisteren met onmiddellijke ingang besloten, volgt op een soortgelijk verbod van 21 februari op Britse producten nadat in het Verenigd Koninkrijk MKZ was uitgebroken.

Ook Zwitserland en Canada zetten gisteren direct de import van vee uit de EU stop.

Het ministerie van Landbouw van de Verenigde Arabische Emiraten heeft vanmorgen aangekondigd dat acht gevallen van MKZ zijn ontdekt in een kudde geïmporteerde koeien. Waar de dieren vandaan kwamen, was nog onduidelijk. Volgens minister Saïd Mohammed Raqabani is het ,,volstrekt normaal'' dat dit gebeurt en maakt hij zich ook geen zorgen.

In Colombia zijn gisteren de eerste twee gevallen dit jaar van MKZ ontdekt in de centrale provincie Boyacá en in Narino, aan de grens met Ecuador. Vorig jaar telde het land 39 gevallen van de ziekte, tegenover 57 in 1999.

De Europese Unie heeft gisteren besloten alle invoer van vlees uit Argentinië op te schorten in verband met de MKZ-crisis daar. Het land had overigens al besloten tot een vrijwillige exportbeperking.

Polen heeft gisteren de invoer van vee uit Frankrijk stopgezet. Vee mag in Polen alleen onder toezicht van veeartsen worden vervoerd. Alle voertuigen moeten aan de grens worden gedesinfecteerd. Reizigers moeten aan de grens hun handen wassen met een desinfectant. Ook Spanje en België hebben veetransporten uit Frankrijk verboden. Noorwegen heeft alle invoer van vlees en melkproducten uit Frankrijk verboden.

Voorlopige tests van een kudde schapen op MKZ in het noorden van Italië zijn negatief uitgevallen. De schapen waren afkomstig uit Frankrijk.