Dexia koopt `vakbondsbank' Artesia in België

De Belgisch-Franse financiële groep Dexia neemt voor 3,3 miljard euro de Belgische coöperatieve bank Artesia over, zo hebben zij gisteren gezamenlijk bekendgemaakt.

Dexia Bank wordt door de overname de tweede bankverzekeringsgroep van België met een marktaandeel van bijna 25 procent, na het Belgisch-Nederlandse Fortis en voor KBC. Bovendien krijgt Dexia Bank – het voormalige Gemeentekrediet – met de overname een sterker Belgisch karakter. De coöperatieve groep achter Artesia, die voorkomt uit de christelijke vakbeweging, wordt met 15,5 procent de belangrijkste aandeelhouder van Dexia Bank. De transactie, die eind 2001 moet zijn afgerond, komt tot stand via aandelenruil.

Dexia haalt met Artesia vooral verzekerings- en private bankingactiviteiten binnen. Dexia wil de corporate banking-activiteiten van Artesia voortzetten, ook al is dat geen kernactiviteit. Het noodlijdende spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie behoort tot Artesia's portefeuille. Dexia is marktleider in financiering van collectieve voorzieningen.

De overname van Artesia past volgens Dexia in de strategie om ,,wereldwijd en pan-Europees'' actief te zijn, waarvoor een sterke thuisbasis onontbeerlijk is. Na afronding van de overname zal de beurskapitalisatie van de groep bijna 18 miljard euro bedragen. ,,Dat is heel dicht bij de 20 miljard euro, de kritieke omvang om te worden opgenomen in de grote Europese beursindexen. Pas dan zullen we internationaal helemaal meetellen'', zei Dexia-voorzitter Pierre Richard gisteren. Dexia heeft de afgelopen twee jaar een reeks overnames achter de rug. Zo werd vorig jaar de Nederlandse Bank Labouchere (effectenhandel, private banking en vermogensbeheer) overgenomen.

De overname van Artesia moet tegen 2005 jaarlijks een besparing van 200 miljoen euro opleveren. Zo zullen 300 tot 400 van de 1.500 kantoren, waarover Dexia en Artesia nu beschikken, worden gesloten. Via natuurlijk verloop zullen duizend van de bijn 24.000 banen verdwijnen. Dexia maakte gisteren een winststijging met 31,5 procent tot 40 miljard frank (ruim een miljard euro) bekend. De winststijging is deels een gevolg van de overnames vorig jaar van verzekeringsgroep FSA in de VS en Labouchere in Nederland. Artesia zag de winst vorig jaar met 3,8 procent stijgen tot 195 miljoen euro.