DE ZIEKENOMROEP (3/4)

,,De laatste tien jaar bezochten wij voorafgaand aan iedere uitzending alle afdelingen van het ziekenhuis voor een praatje en een plaatje. Het gaat immers om het persoonlijk contact. Helaas vond de ziekenhuisdirectie dat niet belangrijk genoeg.''

Martin van Vliet was 26 jaar actief bij de Radio Sint Frans (RSF) Ziekenomroep in het Sint Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam. Ruim veertig jaar lang was hij er technicus en bestuurslid.

,,De directie vond 2000 een mooi jaar om alles op de schop te nemen. In de nieuwe plannen die we een jaar eerder te horen kregen, bleek geen plaats meer voor een huisomroep. Er zouden al genoeg zenders te ontvangen zijn in het ziekenhuis. Van ons argument dat wij vooral oudere patiënten de persoonlijke aandacht gaven die de verpleging vaak niet meer kon geven, was de directie niet onder de indruk.''

De laatste uitzending van RSF kwam toch nog vrij abrupt. ,,Na ruim een jaar van wachten op een beslissing over ons lot heb ik in september 1999 nog een zakelijke presentatie gehouden voor de directie. Daar hoorden we niets meer van, totdat wij vlak voor kerst een brief kregen. De boodschap: stoppen. Het programma van die avond hebben we maar meteen tot laatste uitzending gebombardeerd.'' Een moeilijk moment voor Van Vliet. ,,De omroep was een belangrijk deel van m'n leven. Maar je moet reëel zijn en waken dat je geen Don Quichot wordt die blijft vechten voor een verloren zaak.''

De RSF was volgens Van Vliet niet de enige Rotterdamse huisomroep met problemen. ,,De Maasstad is gestopt, omdat de directies van `hun' ziekenhuizen de door KPN gedwongen overgang naar digitale lijnverbindingen hebben aangegrepen om afscheid te nemen van de omroep. De Bejaarden Omroep Stichting, BOS, is eigenlijk het huis uitgewerkt.'' Van Vliet is nog steeds overtuigd van het nut van de huisomroep. ,,Maar dan moet de ziekenomroep wel uit zijn ivoren toren komen. Een programma zonder medewerking van de luisteraars voegt niets toe, je moet naar ze toe en het met hen samenstellen. De gemiddelde verpleegduur neemt af en het ziekenhuis `verzakelijkt', maar met name voor de iets oudere generatie kan de omroep nog een grote rol spelen.''