Dansen met Yasmine en Padma

Tussen weckflessen met multicultureel voedsel vierden schrijvers en andere genodigden gisteravond de opening van de Boekenweek. Najib Amhali was geestig en Harry Mulisch was al vroeg vertrokken.

Al een kwartier voordat standup-comedian Najib Amhali gisteravond op het tot `multikleuren kashba bal' omgedoopte Boekenbal het podium betrad, kreeg de zaal in de Amsterdamse Stadsschouwburg de slappe lach. Dat was toen Dick Anbeek, voorzitter van de organiserende Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, in zijn welkomstwoord het enige werkelijke nieuws van de openingsavond van de Boekenweek bekend maakte: dat de Nederlandse Spoorwegen tot 2004 jaarlijks een miljoen gulden sponsorgeld aan de CPNB zullen schenken. Anbeeks droge opmerkingen over `veelbelovende samenwerking' en `plezierige eerste contacten' gingen kopje onder in een bad van gelach.

Salman Rushdie, auteur van het Boekenweekgeschenk Woede, volgde alles vanaf de eerste rij op het balkon, geflankeerd door zijn vriendin Padma Lakshmi en door staatssecretaris Rick van der Ploeg (Cultuur). Dankzij een simultaanvertaling door cabaretier Raoul Heertje kon hij het programma redelijk volgen. Rushdie was vooral over de act van Amhali zeer te spreken. Die was voorafgegaan door `de eerste Nederlandse rapperette', een matig geslaagd mengsel van operette en rap door Marjan Luif, Christine van Stralen en Def P.

Najib Amhali (`Ik heb drie talenten. Mijn vader is een Marokkaan, mijn moeder is een Marokkaan en ik kom uit Krommenie') overtuigde wèl, zeker toen hij als deejay annex human beatbox denkbeeldige platen begon te draaien. Ook speculeerde hij op wat kroonprins Willem-Alexander tegen de pers zou hebben gezegd, mocht hij verliefd zijn geworden op de kleindochter van een nazi: ,,U moet het boek Mein Kampf eens lezen. Dat is een open bron.''

Op het eigenlijke bal, versierd met onder meer kussens, aardewerk en weckflessen muliticultureel voedsel, zette eregast Rushdie zich eerst nog rustig in een hoekje. De Brits-Indiase auteur werd op de voet gevolgd door twee lijfwachten, een gevolg van de fatwa die wijlen ayatollah Khomeini in 1989 over hem uitsprak. Alle bezoekers hadden door een magneetpoort moeten binnengaan en sommigen hadden hun paspoort moeten tonen. Drie heren in brandweeruniform (,,Wij komen via een uitzendbureau'') letten ook goed op.

Terwijl elders in het gebouw de officiële Boekenweekpostzegels werden gepresenteerd, waagde Rushdie zich rond middernacht op de dansvloer, korte tijd samen met de Nederlandse schrijfster Yasmine Allas. Anderhalf uur later was het bal al behoorlijk leeggestroomd – ook Harry Mulisch was al uren vertrokken – maar de inmiddels hevig transpirerende Rushdie kondigde aan dat hij zo lang zou blijven als Lakshmi dat wenste.

    • Arjen Fortuin