Damtitel Rus Tsjizjov

De Rus Aleksej Tsjizjov (36) heeft gisteren in Moskou voor de negende keer in zijn loopbaan de wereldtitel dammen veroverd. In de slotronde speelde Tsjizjov remise tegen Rob Clerc. De Nederlander eindigde daardoor met twintig punten uit zeventien partijen op de vierde plaats, na landgenoot Johan Krajenbrink die zijn slotpartij won. Tweede werd de Let Guntis Valneris.

Om de achterstand van twee punten op Tsjizjov in te lopen en nog kans te maken op de titel, had Clerc de Rus moeten verslaan in de slotronde. De wereldkampioen kwam echter niet in problemen tegen Clerc, die ondanks zijn aanvallende spel geen doorbraak wist te forceren. Na 53 zetten kwamen beide dammers remise overeen. Valneris slaagde evenmin in het achterhalen van Tsjizjov, omdat hij niet verder kwam dan een remise tegen Kouegueu uit Kameroen.

Krajenbrink klom door zijn overwinning op de Russische oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg naar de derde plaats in de eindstand. Hij kwam weliswaar uit op het zelfde puntentotaal als Clerc, maar Krajenbrink won meer partijen. Zijn laatste zege kwam tot stand na ruim vijf uur en 58 zetten, toen Gantwarg uiteindelijk opgaf nadat Krajenbrink lang had overwogen remise aan te bieden.

Op basis van hun klasseringen zijn beide Nederlanders in oktober van de partij op het kandidatentoernooi dat waarschijnlijk in Italië wordt gehouden. De winnaar speelt volgend jaar in een tweekamp met Tsjizjov om de wereldtitel.