Damrak haalt geen inspiratie uit Wall Street

De AEX opende vanochtend op 580,95 punten, maar binnen anderhalf uur daalde de index naar 568,9 punten, een verlies van bijna anderhalf procent. Daarmee deed Amsterdam het aanzienlijk slechter dan de andere Europese beurzen. De winst van de Dow Jones en Nasdaq indices gisteren in New York kon beleggers aan het Damrak vanochtend duidelijk niet inspireren.

In Londen en Frankfurt moesten vanochtend de financiële fondsen het ontgelden en die trend was ook in Amsterdam te zien, hoewel vrijwel alle fondsen aan AEX en AMX inleverden. ABN Amro verloor aan het eind van de ochtend bijna 2,2 procent op 22,44 euro, Fortis leverde 0,9 procent in op 28,20 euro, Aegon, daalde met 2,9 procent naar 33,50 euro en ING voerde de lijst aan met een verlies van 3,24 euro bij een koers 71,08 euro. Reden voor de lage waardering is dat beleggers bang zijn dat telecombedrijven, die door de banken ruim van krediet zijn voorzien, moeite zullen hebben hun schulden terug te betalen.

Even voor twaalf uur stonden alleen uitgever Wolters Kluwer, voedingsmiddelen fabrikant Numico en distributeur Hagemeyer op koerswinst.

Philips noteerde aan het eind van de ochtend een verlies van bijna vijf procent op 33,26 euro. Oorzaak van de koersdaling was een rapport van Deutsche Bank waarin de winst per aandeel voor 2001 met een geschatte tweeëntwintig procent zal dalen.

Het aandeel KPN Qwest, sinds 2 maart genoteerd aan de AEX, verloor ruim elf procent van zijn waarde nadat KPN liet weten dat de samenwerking met Qwest zal worden voortgezet. Het eindigde de ochtend op 18,01 euro. Beleggers waren vanochten duidelijk ontevreden over de jaarcijfers van uitgever VNU. Het aandeel kelderde met ruim 6 procent naar 44,08 euro doordat het bedrijf tegenvallende winstcijfers presenteerde. Vertrouwen in de toekomst zou de koers in principe voor een flinke daling kunnen behoeden maar duidelijkheid over de vooruitzichten voor 2001 ontbrak in het persbericht. Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX een verlies van 3,13 procent bij een koers van 559,79 punten.

Japanse beleggers werden gisteren niet overtuigd door de stijging op Wall Street. In New York werd het verlies van maandag grotendeels goedgemaakt toen beleggers de lage prijzen van technologieaandelen niet konden weerstaan. Japan is een verhaal apart doordat niet alleen de economische maar ook de politieke stabiliteit wordt bedreigd. De koersen stegen licht met 0,2 procent en eindigden de dag op 11.843,6 punten. In New York sloot de Nasdaq 4,75 hoger op 2.014,8 punten; de Dow Jones won ruim tweeëntachtig punten en sloot op 10.290,8, ruim 0,8 procent hoger dan de slotkoers van maandag. Toen verloor de Dow bijna 440 punten.

De grote Europese beurzen veerden aanvankelijk enigszins op na de winst op Wall Street. Maar halverwege de ochtend kreeg scepsis opnieuw de overhand. De Britse FTSE bereikte halverwege de ochtend het laagste punt sinds december 1998. Uiteindelijk eindigde de koers 2,73 procent lager op 5.568 punten. De DAX in Frankfurt daalde met 3,56 procent naar 5.757,7 punten. De CAC in Parijs sloot de ochtend af met een verlies van 3,47 procent naar 5.012,9 punten.