Benoeming Hagen goed ontvangen

Het bestuur van het Filmmuseum heeft gisteren de benoeming van Rien Hagen tot nieuwe directeur bevestigd. Het nieuws lekte vandaag een week geleden al uit. Rien Hagen (Paramaribo, 1943) volgt met ingang van 1 april 2001 Hoos Blotkamp op die begin vorig jaar op non-actief gesteld werd.

Hagen zal in de loop van het jaar zijn huidige functie als directeur van Cinematheek Haags Filmhuis afbouwen. Per 1 april komt een einde aan de werkzaamheden van het interim-mamagement.

Rien Hagen was mede-initiatiefnemer en oprichter van de ontwerpgroep Checkpoint en van het Haagse filmproductiehuis Meatball, dat uiteindelijk aan financiële problemen ten onder ging. Daarnaast produceerde, regisseerde en schreef hij films als Huilend beton (1981), New York Batavia (Gouden Kalf 1987) en Tijd van oorlog (1993). Op veel fronten wordt het belang van die filmachtergrond benadrukt.

Pieter Verhoeff, bestuurslid van de Dutch Director's Guild, de vereniging van filmmakers in Nederland,is tevreden en noemt Hagen een ``goeie man die het vak van binnenuit kent''. Volgens Peter Delpeut, voormalig adjunct-directeur van het Filmmuseum, zal een museaal beleid van archivering en conservering de eerste zorg zijn, ``maar zijn eerste taak zou moeten zijn het bestuur af te zetten.'' Hij noemt de keuze van Rien Hagen heel goed en zegt heel veel vertrouwen in de man te hebben. Bedoeling is dat het huidige beleid van het museum om een groter publiek te bereiken wordt voortgezet.

In de marge van de aankondiging door het bestuur van het Filmmuseum maakte Rieks Hadders bekend dat de nieuwe beleidsnota in de zomer af zal zijn. In dat plan, van start vanaf september 2002, is er sprake van een heus `archieffestival' voor het volgende seizoen. Via workshops en lezingen wil het filmmuseum het archief bekender maken. Plannen voor een nieuw depot in Amsterdam in samenwerking met het Stedelijk Museum en het Amsterdams Historisch Museum zijn al in een vergevorderd stadium.