Ben Crum eist eerherstel van KNVB

Ben Crum voert nog altijd een juridisch gevecht met de KNVB, die hem in november 1999 ontsloeg als docent cursus coach betaald voetbal, omdat hij toenmalig Vitessevoorzitter Aalbers in diskrediet bracht. ,,De KNVB heeft mij beschadigd, daarom zoek ik naar eerherstel.''

De juridische strijd tussen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en zijn voormalige docent bij de cursus coach betaald voetbal, Ben Crum, is nog niet voltooid. Crum werd in november 1999 door de KNVB ontslagen, omdat hij de toenmalige Vitesse-voorzitter Aalbers in diskrediet zou hebben gebracht. Vorige maand werd het ontslag van Crum formeel bevestigd door de Utrechtse kantonrechter. De 60-jarige korfbalcoach eist nu in een tweede procedure een schadevergoeding van de KNVB, waar hij achttien jaar in dienst is geweest.

In een interview met omroep Gelderland in november '99 waarschuwde Crum de net aangestelde trainer Koeman voor de praktijken van voorzitter Aalbers. ,,Alleen als je gemeen bent en veel ervaring hebt, kun je overleven bij Vitesse'', stelde Crum. ,,Dan kun je de strijd aangaan met de gemene Aalbers. Maar Koeman is niet gemeen en hij heeft ook geen ervaring. Aalbers heeft overal in de club zijn trawanten zitten die hem in staat stellen de macht te behouden.''

De reacties vanuit de KNVB en het platform Coaches Betaald Voetbal (CBV) op de uitspraken van Crum waren ongemeen fel. De toenmalige directeur van de KNVB, Arie van Eijden, noemde zijn uitlatingen ,,gek en gestoord''. Crum werd onmiddellijk op non-actief gesteld en hij heeft sindsdien alleen via zijn advocaten met de KNVB gecommuniceerd. Eerherstel is het maximaal haalbare in zijn juridische gevecht met de KNVB. Volgende maand bepaalt de rechter of de KNVB een schadevergoeding moet uitkeren aan zijn omstreden docent.

De geschiedenis heeft u gelijk gegeven inzake Aalbers, de rechter niet.

Crum: ,,De beschuldigingen tegen Aalbers moeten nog steeds worden bewezen. Maar daar was het mij destijds ook niet om te doen. Ik heb in de cursus coach betaald voetbal voor oud-internationals ook Koeman onder mijn hoede gehad. Ik meende hem in bescherming te moeten nemen tegen de praktijken van Aalbers bij Vitesse. Voor de aanstelling van Koeman als trainer had Vitesse immers al drie trainers versleten, die door Aalbers werden gebruikt om zijn macht bij de club te verstevigen. Bovendien presenteerde Aalbers zich als een getructe zakenman.

,,Ik zat ooit met hem in een forum van omroep Gelderland, waarin hij vol trots de maquette presenteerde van het Gelredome. Het nieuwe stadion moest 240 miljoen gulden kosten. Ik vroeg Aalbers hoe hij dat dacht te financieren. `Waar maak jij je nou druk om?' was zijn enige reactie. Aalbers gaf toe dat hij destijds slechts founders voor een bedrag van 60 miljoen gulden had gevonden. Na de uitzending zei Aalbers tegen mij: `als ik die andere 180 miljoen gulden niet kan vinden, gaan we gewoon drie keer failliet'. Aalbers heeft dus een monument voor zichzelf gebouwd op kosten van de gemeenschap.''

En dat mocht u niet hardop zeggen.

,,De toon werd gezet door Henk Kesler, die toen nog voorzitter van de sectie betaald voetbal was. `We hebben Crum al uit de kaartenbak van de KNVB verwijderd', zei Kesler. Hij diende namens de bond met de clubs te overleggen over de oprichting van de Eredivisie NV. Hij moest over mijn uitspraken dus wel een ferm standpunt innemen om de voorzitters niet tegen de haren in te strijken. Van Eijden vertelde me dat de KNVB me wel moest ontslaan, hoewel ik ervan overtuigd ben dat ook Henk van de Wetering als hoofd opleidingen daar niet gelukkig mee was. Helaas heeft Van de Wetering geen rechte rug getoond in de zaak van een werknemer die altijd loyaal is geweest.''

De Utrechtse kantonrechter toonde zich niet gevoelig voor uw argumenten.

,,Het stelt me teleur dat de kantonrechter alleen naar de formele kant van de zaak heeft gekeken en niet naar de inhoudelijke. Ik heb in het kader van de vrije meningsuiting enkele dingen over Aalbers gezegd, daarmee heb ik niet de KNVB in diskrediet gebracht. De advocaat van de KNVB, mr. Utermark, heeft in de rechtbank met veel poeha mijn uitspraken herhaald. Daar is de rechter blijkbaar gevoelig voor geweest. Nu tracht FNV Bondgenoten in een tweede procedure een schadevergoeding te claimen. Ik hoefde mijn baan bij de KNVB ook helemaal niet terug, ik zoek wel naar eerherstel.''

Want niemand bij de KNVB durft te erkennen dat u in feite ten onrechte bent ontslagen.

,,Mijn tweede procedure voor een fatsoenlijke afvloeiingsregeling heeft nogal wat kwaad bloed gezet bij de KNVB. Van de Wetering weet zich geen houding te geven. Reker heeft zichzelf als voorzitter van het platform Coaches Betaald Voetbal in de etalage willen zetten door mijn uitspraken over Aalbers te kritiseren. Ik voel me beschadigd door de KNVB. Maar ik weet dat ik met Bert van Lingen en Jan Rab een belangrijke bijdrage heb geleverd aan de ontwikkeling van de cursus coach betaald voetbal.''

    • Robèrt Misset