Belg Van Petegem leidt Parijs-Nice

Peter van Petegem heeft gisteren de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Belgische wielrenner is ook de nieuwe leider in de Franse rittenkoers. Hij onttroonde zijn landgenoot Nico Mattan. Alle ritzeges gingen deze week naar Belgische renners.

Van Petegem bevestigde zijn goede vorm in de etappe van Clermont-Ferrand naar Saint-Etienne. Hij achterhaalde de Kazak Aleksandr Vinokoerov, die twaalf kilometer voor de finish was gedemarreerd uit een kopgroep met alle favorieten. Vinokoerov, kopman van het Duitse Telekom, kwam een fietslengte te kort om zijn krachtsinspanning te verzilveren.

De 30-jarige Van Petegem is in de bloei van zijn wielercarrière. Hij won eerder dit seizoen de Vlaamse semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij is de nieuwe kopman van de Amerikaanse ploeg Mercury, nadat hij na een turbulent seizoen afscheid had genomen bij de Nederlandse ploeg Farm Frites.

Oud-ploegleider Cees Priem hangt een rijverbod boven het hoofd in België. Het openbaar ministerie heeft gisteren bij de politierechter van Tongeren daartoe een eis ingediend. De Zeeuw wordt in de officiële aanklacht het toebrengen van onopzettelijke slagen, onvoorzichtig rijgedrag en vluchtmisdrijf ten laste gelegd.

Priem reed in de Amstel Gold Race van 1998 in de volgwagen van TVM op Belgisch grondgebied Scott Sunderland van de fiets. De Australische renner hield aan het ongeval blijvend letsel over. Priem betoogde dat hem geen blaam trof, omdat Sunderland van zijn lijn zou zijn afgeweken. De politierechter doet op 24 april uitspraak.

De politie in Florence heeft gisteren de Italiaanse wielrenner Marco Pantani twee uur lang verhoord. Er zouden in een bloedmonster verdachte bloedwaarden gevonden zijn, die kunnen wijzen op gebruik van het eitwithormoon EPO. Het onderzoek heeft plaats naar aanleiding van een brief van de Italiaanse professor Mario Cazzola, die onderzoek deed naar de hematocrietwaarden van Italiaanse sporters die meededen aan de Olympische Spelen in Sydney. Pantani werd in augustus vorig jaar daarvoor twee maal gecontroleerd. In een brief van 21 september meldde Cazzola dat enkele parameters in het bloed te hoog waren en dat er te veel ijzer in het bloed zat.