Bank stoot aandelen topmanager UPC af

De bank van John Riordan, de tweede man bij kabelbedrijf UPC, heeft in februari aandelen van de topmanager verkocht ter waarde van 1,9 miljard dollar (4,5 miljard gulden). De transacties zijn gemeld bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).

De aandelen dienden als onderpand voor een persoonlijke lening die Riordan in februari 2000 had afgesloten bij zakenbank Goldman Sachs, aldus een woordvoerder van UPC. Dat zou verklaren waarom de transacties niet zijn gemeld bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). In Nederland zijn de aanmeldingsregels soepeler dan in de Verenigde Staten, waar transacties zonder uitzondering moeten worden gemeld.

In de voorwaarden van de lening staat dat Goldman Sachs de aandelen zelf te koop mag aanbieden als het daartoe reden ziet. Op 23 februari jongstleden werden 100.000 aandelen van Riordan verkocht tegen een koers van 10,15 dollar per stuk. Een kleine week later werden opnieuw 80.000 aandelen verkocht voor 11,19 dollar per stuk.

Volgens UPC gaat het om aandelen die Riordan voor de beursgang van het kabelbedrijf (op 12 februari 1999) heeft gekocht. Welke prijs de topman destijds voor de aandelen heeft betaald is niet duidelijk. UPC ging voor 29 euro naar de beurs. Vanochtend noteerde het aandeel rond de 10 euro.

Riordan heeft in februari vorig jaar ook 371.875 opties gekregen met een uitoefenprijs van 5,45 euro, zo blijkt uit documenten van de STE. Tegen de koers van vanochtend zou verkoop van dat pakket Riordan ongeveer 1,6 miljoen euro (exclusief belastingen) hebben opgeleverd. Riordan is als president de tweede man van UPC.

Gerectificeerd

UPC

In het artikel Bank stoot aandelen topmanager UPC af (in de krant van woensdag 14 maart, pagina 21) staat dat de bank Goldman Sachs in februari aandelen van John Riordan, de tweede man van UPC, heeft verkocht ter waarde van 1,9 miljard dollar. Dit had moeten zijn 1,9 miljoen dollar.