Badly Drawn Boy valt door de mand

`Suzanne Vega met een baard!' Damon Gough alias Badly Drawn Boy had er zelf om gevraagd dat de schreeuwerds in het publiek naar voren kwamen om hem eens goed de waarheid te zeggen. Met de onafscheidelijke theemuts op het hoofd riep Gough spot over zich af, maar ook ongeloof over de vleuggellamme vertoning die hij met zijn matige band neerzette. Was zijn debuutalbum The Hour of the Bewilderbeast niet een van de beste popplaten van het vorig jaar? En won Badly Drawn Boy niet de prestigieuze Mercury Music Prize, jaarlijks toegekend aan niemand anders dan de artistieke kanjers van de Britse popmuziek?

Kennelijk is Damon Gough in zijn eigen opgeblazen merites gaan geloven. Hij is een kruising tussen Bob Dylan en Bruce Springsteen, verklaarde de zanger uit Manchester in interviews, maar dan met meer gevoel voor melodie dan Dylan en meer durf dan Springsteen. Zet zo'n opschepper op een doordeweekse avond in de Melkweg, en al die misplaatste grootspraak valt door de mand. Badly Drawn Boy heeft een handvol mooie liedjes, die zo dunnetjes werden uitgesmeerd over een optreden van twee en een half uur dat het informele karakter van lange gitaarintro's, melige praatjes en onafgemaakte songs de overhand kreeg. Gough liet een foto rondgaan van zijn pasgeboren dochter, vroeg (en kreeg) een joint die hij omstandig oprookte en deed er alles aan om de vaart uit zijn optreden te halen.

De schemerlampjes op het podium zorgden ervoor dat de lol deze `Endless tour of good fun' dood sloeg tussen de slordig spelende muzikanten op het podium. Badly Drawn Boy heeft zijn briljante momenten, zoals hij zonder veel begeleiding liet horen in The Shining, een subtiel nummer dat deed verlangen naar een beknopt solo-optreden. Voor een avondvullend concert was het samenspel echter te amateuristisch en maakte Gough er een rommeltje van met half afgemaakte covers van The Smiths en Springsteens Thunder road. In zijn onophoudelijk streven om het publiek bij het muzikale onderonsje te betrekken, vroeg Gough of het langdradige optreden afdeed aan de kwaliteit van zijn album. Ja dat deed het, vonden veel vertrekkende toeschouwers die het na twee uur welletjes vonden.

Concert: Badly Drawn Boy. Gehoord: 13/3 Melkweg Max, Amsterdam. Uitzending 16 mrt op VPRO Radio 3 (Het Lek) 23-14 u.

    • Jan Vollaard