Zaak-Pieck: eis 18 jaar

Het openbaar ministerie in Zwolle heeft vanmorgen 18 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de 38-jarige Jan H. uit Kampen, wegens het seksueel misbruiken en doden van Maartje Pieck (15) uit Zwolle.

Jan H. heeft bekend dat hij Maartje Pieck, die bij hem in de straat woonde, op 11 juli vorig jaar op zijn zolder met een koord heeft gewurgd. De seksuele handelingen die H. ten laste zijn gelegd, ontkent hij echter.

De achterkleindochter van Anton Pieck verdween vorig jaar juli. Na twee dagen werd ze dood gevonden in het Roggebotsebos bij Kampen. Jan H. werd begin september als verdachte aangehouden.

Het spoor van de folders die Maartje Pieck vlak voor haar verdwijning had rondgebracht, stopte bij het huis waar hij sinds kort woonde. Zijn alibi bleek niet te kloppen.

Tijdens een korte zitting in december bleek al dat justitie de Kampenaar niet vervolgt voor moord, maar voor doodslag in combinatie met verkrachting of aanranding. Als de rechtbank de feiten bewezen acht, kan de verdachte een levenslange celstraf krijgen.