WALNOTEN-MAYONAISE

Walnotenmayonaise is niets anders dan dikke mayonaise op basis van neutraalsmakende zonnebloemolie waardoorheen een kleine hoeveelheid walnotenolie wordt geklopt. De hoeveelheid walnotenolie is afhankelijk van de kwaliteit van de olie en de persoonlijke voorkeur. De notensmaak kan snel te overheersend zijn, dus voorzichtig aan. Gebruik de mayonaise als toegift bij een koude schotel van bijtgaar gekookte groene asperges, plakjes avocado en gerookte kipfilet. Met de mayonaise voorhanden staat zo'n voorgerecht in een handomdraai op tafel. De hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen. Bereiding: Zorg dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn. Roer eierdooier, mosterd, 1 theelepel walnotenazijn en een mespunt zout in een kom door elkaar tot het zout is opgelost. Voeg al roerend met een houten lepel telkens een theelepel plantaardige olie toe tot de massa enig volume heeft gekregen. Klop dan met een handmixer de rest van de plantaardige olie er lepelsgewijs door. Roer de resterende azijn erbij en klop tot slot lepelsgewijs 2 eetlepels walnotenolie door de mayonaise, proef op sterkte en klop zonodig een derde eetlepel erdoor. Verdun de mayonaise met circa 1/2 dl bouillon tot een soepele en romige saus is verkregen. Tot gebruik afgedekt bewaren in de ijskast. Snijd 3 cm van de onderkant van de asperges af, schil de asperges iets af met een dunschiller, kook ze in krap 8 minuten bijtgaar, spoel ze koud en laat uitlekken op een theedoek. Schil de avocado's met een dunschiller en snijd de vruchthelften in plakjes. Schik avocado, asperges en gerookte kipfilet op een serveerschaal en garneer de schotel met enkele walnoothelften. Serveer de soepele walnotenmayonaise apart in een sauskom en zorg dat er lekker brood op tafel staat.

    • Florine Boucher