VS bombarderen eigen militairen

Vijf Amerikaanse militairen en een Nieuw-Zeelander kwamen om toen een jachtvlieger van de Amerikaanse marine gisteravond per vergissing tijdens een oefenvlucht in Koeweit een bom afwierp op hun observatiepost. Vijf andere militairen raakten gewond, onder wie drie ernstig. Dat hebben woordvoerders van het Pentagon verklaard.

President George W. Bush, die een bezoek bracht aan Florida, vroeg voorafgaand aan een redevoering waarin hij zijn begrotingsvoorstellen verdedigde een minuut stilte voor de gevallenen.

,,Vandaag word ik herinnerd aan de gevaren van militaire dienst. We hebben vandaag een aantal militairen verloren in Koeweit bij een ongeluk tijdens een oefening.''

Functionarissen van het Pentagon trachten te achterhalen wat er mis is gegaan voordat de F/A 18 Hornet afkomstig van het vliegdekschip USS Harry Truman in de Golf de noodlottige bom afwierp. Het ongeluk gebeurde om 7 uur 's avonds (lokale tijd), kort na het invallen van de schemering tijdens een multinationale oefening op het Udairi-oefenterrein 70 kilometer ten noordwesten van Koeweit. Het Amerikaanse Centrale Commando verklaarde gisteren dat het ging om een oefening van ,,nabije luchtsteun'' voor grondtroepen. Troepen op de grond `leiden' daarbij vliegtuigen naar doelen op de grond. Het is nog niet duidelijk of de piloot een fout heeft gemaakt of dat de militairen op de grond het toestel naar de verkeerde coördinaten hebben geleid.

Dit was het tweede opmerkelijke ongeval waarbij de Amerikaanse marine is betrokken binnen één maand. Op 9 februari doorkliefde de Amerikaanse atoomonderzeeër USS Greeneville voor de kust van Hawaii het Japanse visserijopleidingsschip Ehime Maru. Van de 35 opvarenden kwamen er negen om het leven.

Afgelopen september schortte de Amerikaanse marine alle operatie voor één dag op voor een inspectie van zeemanskunst en navigatiebekwaamheid na een golf van botsingen en andere ongelukken.

Woordvoerder luchtmacht luitenant-kolonol Joe LaMarca van het Centrale Commando in Tampa zei dat de komende dagen een onderzoekscommissie naar Koeweit zal reizen.

Amerikaanse troepen zijn al jarenlang in het gebied gestationeerd. In het kader van een defensieverdrag met Koeweit na de Golfoorlog van 1991 zijn er regelmatig oefeningen met de strijdkrachten van Koeweit.

De Amerikanen patrouilleren gewoonlijk boven `no fly-zones' in het zuiden en noorden van Irak. Daarbij komt het geregeld tot incidenten met het Iraakse luchtafweer.