Sirven weigert getuigenis in smeergeldproces affaire-Elf

Het smeergeldproces tegen de Franse oud-minister van Buitenlandse zaken Roland Dumas en zijn maîtresse, Christine Deviers-Joncour, is gisteren in Parijs hervat. Het proces werd vorige maand verdaagd na de arrestatie op de Filippijnen van Alfred Sirven, oud-topman van het staatsbedrijf Elf Aquitaine.

De 74-jarige Sirven, die zich vier jaar schuil wist te houden, is volgens velen de spin in het web van een groot aantal corruptieschandalen in Frankrijk en ook daarbuiten – zoals de verkoop aan Elf Aquitaine van de Leuna-raffinaderij door de regering van oud-bondskanselier Kohl, waarvoor Kohls CDU volgens sommigen 280 miljoen gulden ontving.

Sirven, die volgens eigen zeggen de Republiek ,,twintig keer kan opblazen'', beperkte zich gisteren voor rechter Sophie Portier tot een korte verklaring waarin hij liet weten niet aan een ,,schijnvertoning'' te zullen meedoen. ,,Ik weiger te praten, tenzij er voorwaarden worden gecreëerd voor een eerlijk proces'', zei Sirven. ,,Ik ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen, maar alleen als mijn rechten worden gerespecteerd.''

Sirven is van mening dat de fraudezaak tegen Dumas en Deviers-Joncour niet los gezien kan worden van de verkoop van zes fregatten in 1991 aan Taiwan door het Franse staatsbedrijf Thomson-CSF. Zonder die zaak bij de smeergeldaffaire te betrekken, zei Sirven tegen rechter Portier, ,,ontneemt u mij de middelen om me te verdedigen''.

Het huidige proces tegen Dumas gaat alleen over het geld dat Dumas van Deviers-Joncour zou hebben ontvangen, meestal in de vorm van dure cadeaus en feesten in haar appartement. De waarde van de giften zou, omgerekend, ongeveer 2,5 miljoen gulden bedragen. Deviers-Joncour, die zelf in vier jaar tijd 22 miljoen gulden ontving, zegt dat ze Dumas moest vermurwen zijn goedkeuring te geven aan de omstreden verkoop van de fregatten.

Dumas ontkent ooit een cent te hebben ontvangen. En bovendien zou hij nooit van mening zijn veranderd in de fregattenkwestie. Destijds zei Dumas echter dat levering van de fregatten aan Taiwan de relatie met China zou schaden. Aangezien Sirven degene is die Deviers-Joncour inhuurde, kan hij uitsluitsel geven.

Er circuleren nog een groot aantal namen van mogelijke betrokkenen bij smeergeldzaken rondom Sirven. Onder hen bekende politici als ex-minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn, voormalig minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua en oud-premier Edith Cresson.