Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de expositie van Story-fotograaf Joop van Tellingen in Dordrecht, de komende boekenweek, een Parijse seriemoordenaar en het emigratiebeleid van de Europese Unie. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Over het komende congres van de Partij van de Arbeid en de weerstand tegen vernieuwing binnen de partij. Verder eurocommissaris David Byrne over de toekomst van ons voedsel. Ned.1, 20.32-21.03u.

Nova. Over de terugval van de koersen op Wall Street, de Japanse en Amsterdamse beurs en nieuwe beleggers die nog niet eerder een dergelijke koersdaling hebben meegemaakt. Ook aandacht voor de Boekenweek en een reportage over de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Ned.3, 22.37-23.05u.

DOCUMENTAIRES

De ontdekking. In deze aflevering gaat het om de vraag of we als mens de ruimte wel moeten verkennen. We hebben immers al op de maan gestaan en zijn nu bezig met het installeren van een ruimtestation even buiten de dampkring. Moeten we de ruimteverkenningen eigenlijk niet aan robots overlaten? Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het algemeen belang. In deze aflevering over veranderingen in dorp of straat gaat het om de komst van een manege in Purmerend. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Docent rechtssociologie aan de Erasmus universiteit Roel Pieterman vertelt over het risicodenken in onze samenleving en de gedachte dat alle risico's uit ons bestaan geweerd kunnen worden. Gebeurt dat niet, dan stellen we anderen, in de meeste gevallen de overheid, aansprakelijk. Ned.1, 21.53-22.18u.

Vinger aan de pols. In deze uitzending wordt de revalidatie van Wouter van Eeuwijk gevolgd. Hij was een veelbelovende Formule 3-coureur. Een ongeluk en dwarslaesie maakten een einde aan zijn carrière. Ned.1, 22.24-22.57u.

Die ZDF-dokumentation. Over de oorzaken en gevolgen van de BSE-crisis. ZDF, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met VVD-Kamerlid P.H. Hofstra, de oprichter van een website over pesten J. Hoogmoed en directeur H. van der Lee van de christelijke organisatie voor ontwikkelingswerk Tearfund Ned.1, 21.03-21.53u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Hans Kesting, Paul de Leeuw en Edwin de Vries die samen in het toneelstuk Art spelen. RTL4, 22.50-23.45u. & herhaling RTL5, 0.20-1.15u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd AC Milan tegen Deportivo La Coruña in de Champions League. Na deze wedstrijd een uitgebreide samenvatting van Manchester United tegen Sturm Graz. Ned.2, 20.25-23.45u.

KUNST

Zeeman met boeken. Op de avond van het boekenbal besprekingen van het boekenweekgeschenk Woede (Salman Rushdie); Het trappenhuis (Manil Suri);

Judith en Jamal (Fouad Laroui) en De generaal met de zes vingers van Yasmine Allas. Ned.3, 23.18-0.10u.

FILM

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (David Zucker, 1988, VS). Door parodiërende kwajongens David en Jerry Zucker en Jim Abrahams geschreven komedie is vervolg op tv-serie Police Squad!, met hoofdrol van dezelfde Leslie Nelson. Platte lol wordt nauwelijks gecompenseerd door meer geraffineerde visuele humor. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Ski Patrol (Richard Correll, 1990, VS). De producent van de afschuwelijke filmserie Police Academy komt op de proppen met een soort Police Academy op ski's, met de onvermijdelijke skistunts. Veronica, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Trois couleurs: blanc (Krzysztof Kieslowski, 1994, Fr./Zwits./Polen). De kleur wit wordt lukraak benadrukt in tweede deel van Kieslowski's naar de Franse vlag vernoemde drieluik over de hedendaagse betekenis van de beginselen Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Een hoogdravend alibi voor een aardige, wrange komedie over een kleine, tomeloos verliefde sjacheraar in een ontsporend Polen. Hoofdpersoon heet Karol, wat Pools is voor Charlie. TV5, 22.15-23.45u.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt de praktijk van een vermoorde collega over. BBC1, 0.20-2.15u.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995, VS). Uitstekende Stephen King-verfilming over de getroubleerde relatie tussen een journaliste (Jennifer Jason Leigh) en haar moeder (Kathy Bates) die wordt verdacht van de moord op haar werkgeefster. De reconstructie van haar leven heeft nogal wat verrassingen. ZDF, 0.35-2.40u., nagesynchroniseerd.

It's Pat (Adam Bernstein, 1994, VS). Mislukte poging tot komedie rond Julia Sweeney's androgyne typetje Pat uit Saturday Night Live. ARD, 0.45-2.00u.

The Land before Time VI: The Secret of Saurusrock (Charles Grosvenor, 1998, VS). Schier onuitputtelijke tekenfilmserie gebaseerd op Platvoet en z'n vriendjes, over schattige, vermenselijkte dinosaurusjes die zelfs rond het kampvuur zitten. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., onderbroken door reclame.

Chasing Dreams (Sean Roche, 1982, VS). Vroege bijrol van Kevin Costner in melodrama over boerenzoon die zich ontpopt tot honkballer. Morgen, SBS6, 13.40-15.15u.

Quest for Love (Ralph Thomas, 1971, Eng.). Romantische sciencefictionfilm, naar Random Quest van John Wyndham. In parallelleven belande wetenschapper Tom Bell ontdekt hartkwaal van Joan Collins en besluit haar in de vertrouwde werkelijkheid te redden. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.