Schadelijk stof in parlementen

Het stof uit de parlementsgebouwen in acht Europese landen, waaronder dat in Den Haag, bevat broomhoudende brandvertragers en organotinverbindingen, stoffen die zich ophopen in het menselijk lichaam en schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dat stelt de milieuorganisatie Greenpeace in een rapport dat vanmiddag in Den Haag zou worden aangeboden aan minister Pronk (VROM). De afdelingen van Greenpeace, waaronder ook de Nederlandse, hebben met toestemming van de parlementen de inhoud van stofzuigerzakken opgevraagd en deze in het onderzoekscentrum van Greenpeace in Engeland laten analyseren.

Broomhoudende brandvertragers zitten in elektrische apparaten, meubels en vloerbedekking. Organotinverbindingen zitten veelal in plastic, vaak pvc, als stabilisatoren voor licht en hitte. Het stof uit het Nederlandse parlement komt als een van het minst gezonde uit de bus, aldus Greenpeace, dat een verbod op de stoffen wil.