Regeringscrisis in Paraguay

De president van Paraguay, Luis Gonzalez Macchi, heeft gisteren zijn kabinet ontbonden om een herschikking uit te voeren nadat drie ministers afgelopen week waren afgetreden.

In een atmosfeer van geruchten over een staatsgreep tracht Macchi zijn door corruptieschandalen bezoedelde regering die bovendien worstelt met een economische crisis, te reanimeren. De waardering voor de regering-Macchi is onder de 10 procent gezakt.

Drie ministers van de sociaal-democratische Nationale Ontmoetingspartij, de coalitiepartner van Macchi, traden afgelopen woensdag af terwijl zij eisten dat de integriteit van het door schandalen geplaagde kabinet wordt hersteld.

De druppel die de emmer deed overlopen waren de beschuldigingen tegen Macchi zelf dat deze een grijze BMW 528i uit 1999 heeft geïmporteerd die volgens de politie afkomstig is van diefstal in een buurland. De beschuldigingen zijn des te beschamender omdat zij komen op het moment dat een overheidscampagne mislukt is om de 600.000 auto's in het land te registreren en te legaliseren. Volgens politieschattingen zijn 360.000 auto's gekocht op de zwarte markt.

Minister van Financiën Francisco Oviedo is onderwerp van onderzoek omdat zijn departement ervan wordt beschuldigd medewerking te verlenen aan het vervalsen van papieren.

De minister van Publieke Werken, Walter Bower, wordt beschuldigd van het martelen van gevangenen die betrokken waren bij een couppoging in mei vorig jaar, toen hij nog minister van Binnenlandse Zaken was.

Minister van Volksgezondheid Martin Chiola wordt verdacht van het bezwendelen van de staat door programma's voor medicijnen te kopen voor ziekenhuizen.

Volgens politiek analist Carlos Martini hangt het voortbestaan van de regering-Macchi aan een dun draadje. ,,Als zijn regering niet valt komt dat door de steun van de VS of de handelspartners in Mercosur die hem willen aanhouden bij gebrek aan alternatieven.''

Zelf kwam de president twee jaar geleden aan de macht nadat president Raul Cubas moest aftreden toen zijn vice-president en rivaal was doodgeschoten.