Pessimisme en onzekerheid bij beleggers

Als verandering de maatstaf is voor spanning, dan was het vanochtend ronduit saai op de Amsterdamse beurs. Opnieuw daalden de koersen aan zowel de AEX als de AMX over de hele linie, aangevoerd door aanzienlijke verliezen gisteren op de beurs in New York.

De technologiebeurs Nasdaq verloor gisteren meer dan 6 procent en de Dow Jones leverde ruim 4 procent in. De AEX dook direct na opening in het diepe en stabiliseerde tussen de 573 en 574 punten. Tegen het eind van de ochtend was de koers alweer gestegen.

Toch waren er vanochtend geen directe oorzaken voor de aanvankelijk lichte paniek onder beleggers aan te wijzen. Gisteren kelderde het aandeel van Cisco Systems, nadat vrijdag bekend werd dat het netwerkbedrijf het aantal banen wegens de verslechterde economische omstandigheden in de VS drastisch moet beperken. Die verslechtering lijkt volgens de centrale bankiers van de tien grootste industrielanden wel mee te vallen, zo bleek gisteren. Een herstel van de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar is volgens hen ,,waarschijnlijk''.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography, die gisteren nog fors koersverlies leed, klom vanochtend met bijna 4 procent op naar 25,35 euro. Broertje ASM International, genoteerd aan de Midkap index, steeg met bijna 2,5 procent. Reden was het nieuws dat AMSL samen met het Amerikaanse KLA-Tencor een nieuw product gaat ontwikkelen. KLA Tencor is leverancier voor de halfgeleider- en micro-elektronica-industrie. Rond het middaguur stonden slechts zes van de vijfentwintig hoofdfondsen op winst. Philips klom met 0,85 procent naar 35,60 euro, kabelbedrijf UPC noteerde een winst van 0,82 procent op 11 euro en uitgever VNU zag de koers met 1,1 procent stijgen naar 47,32 euro. Versatel leverde van de hoofdfondsen het meest in: aan het eind van de ochtend stond het aandeel op een verlies van 3,5 procent bij een koers van 9.03 euro.

De AEX had rond het middaguur ongeveer één procent verloren en noteerde een koers van 577,11 punten. De Midkap index voor middelgrote fondsen deed het slechter met een verlies van 1,32 procent en stond na de middag op 600,61 punten. Grootste verliezer was automatiseerder Landis, die 4,62 procent inleverde bij een koers van 9,30 euro.

De buitenlandse beurzen reageerden vandaag allemaal op de tegenvallende berichten en scherp dalende koersen in New York en Tokio. Technologiebeurs Nasdaq leverde gisteren weer flink in. Met een verlies van 6 procent sloot de beurs onder de voor beleggers belangrijke grens van 2.000 punten.

Ook de Nikkei-index in Tokio daalde opnieuw, en sloot voor het eerst sinds februari 1985 onder de 12.000-puntengrens.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leden vanochtend ook verliezen, maar hielden de schade beperkt. De Franse CAC-40 verloor ruim 0,9 procent op 5.194,3 punten, de Duitse DAX-index leverde ook bijna 0,9 procent in op 5.994,1 punten. Technologie-aandelen zorgden ook vandaag weer voor verliezen op de Europese beurzen. In Frankfurt waren dat de aandelen van Infineon, SAP en Siemens, in Parijs zakte onder meer telecombedrijf Alcatel. De Britse FTSE-index daalde met ruim 0,9 procent naar 5.772,7 punten. Dit is de laagste koers sinds december 1998. Op de beurs in Londen heerste vrees voor tegenvallende winstgroei van Britse bedrijven.