Nutreco snoeit in slachterijen

Door de krimpende veestapel in Nederland heeft het veevoer- en viskweekbedrijf Nutreco zijn slachterijen en veevoerfabrieken ingrijpend moeten reorganiseren.

Dit heeft Nutreco, één van de fondsen in de midkap-index, vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers. ,,We moeten ons aanpassen aan de krimp van de veestapel'', zei bestuursvoorzitter W. Dekker. Nutreco sloot het afgelopen jaar vier mengvoerfabrieken in Frankrijk. Ook in Nederland werden fabrieken gesloten om de chronische overcapaciteit, met name bij de varkensslachterijen, aan te pakken.De kosten van de reorganisatie waren mede de reden van het negatieve bedrijfsresultaat van de agrodivisie. Dat resultaat daalde met bijna tien procent naar 43 miljoen euro (95 miljoen gulden), vergeleken met 1999.

Ook lagen de prijzen voor grondstoffen als soja en tarwe vorig jaar erg hoog vanwege de sterk gestegen vraag. Europese veevoerproducenten zoeken namelijk een vervanging voor diermeel, dat ze vanwege de BSE-crisis niet meer mogen gebruiken in veevoer. ,,De agrarische markt is moeilijk op dit moment'', zei Dekker.

Beter deed Nutreco het op de markt voor zalm en visvoer. De omzet steeg van 690 miljoen euro in 1999 naar 961 miljoen euro vorig jaar. De totale omzet van het bedrijf nam met ruim 20 procent toe en kwam uit op 3,1 miljard euro. De omzetstijging kwam voor 8 procentpunt komt uit eigen groei, en 8 procentpunt uit acquisities.

De winst steeg met ruim 40 procent naar 91 miljoen euro. Nutreco haalt nu 70 procent van zijn bedrijfsresultaat uit de verkoop van zalm en visvoer. In 1999 was dat nog 55 procent.

Dat succes is te danken aan de alsmaar stijgende vraag naar zalm, met name in de Verenigde Staten. Bovendien zijn de prijzen voor grondstoffen, visolie en vismeel, ,,historisch laag''. Mede door de overname van Marine Harvest en Hydro Seafood is het bedrijf veruit wereldleider wat betreft de productie en de verkoop van zalm.

De winst per aandeel steeg met 38 procent naar 2,9 euro. Nutreco verwacht voor volgend een verdere stijging van ongeveer tien procent. Het bedrijf hoopt dan ook de vruchten te plukken van de reorganisatie in zijn agrodivisie. De vraag naar varkensvlees trekt nu ook weer aan vanwege de mond-en-klauwzeer uitbraak in Groot-Brittanië. En ook de vraag naar kippevlees stijgt. Nutreco nam vorig jaar in Nederland en Spanje fabrieken over waar pluimvee wordt verwerkt. ,,Dit jaar was het jaar van de zalm'', zei Dekker. ,,Volgend jaar hopen we dat het jaar van de kip wordt.'' De koers van het aandeel steeg vanmorgen met 1 procent tot 45,35 euro.