Museveni op voorsprong in Oeganda

Volgens de eerste, zeer voorlopige uitslagen stevent de huidige president van Oeganda, Yoweri Museveni, af op de overwinning bij de gisteren gehouden verkiezingen.

Hoewel rond het middaguur nog slechts twee procent van de stemmen was geteld, had Museveni met meer dan 70 procent een duidelijke voorsprong op zijn belangrijkste uitdager, oppositiekandidaat Kizza Besigye. Deze had ruim 20 procent van de stemmen vergaard, zo blijkt na telling van de stemmen in 10 van de in totaal 124 kiesdistricten. De einduitslag wordt pas op zijn vroegst vanavond verwacht.

Volgens waarnemers zijn de verkiezingen ordentelijk en zonder geweld verlopen. Hoewel er vanochtend nog geen officiële resultaten bekend waren, verklaarde een presidentiële woordvoerder al dat Museveni een ,,grote overwinning'' zou behalen.

Een onzer redacteuren voegt hier aan toen: President Museveni is al sinds 1986 aan de macht in Oeganda. Het verloop van de verkiezingen wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor het democratisch gehalte van het Oeganda onder Museveni. Misschien dat de krant The New Vision, eigendom van de staat, gisteren daarom een uitputtende lijst met instructies publiceerde om de bevolking attent te maken op verkiezingsfraude. De krant adviseerde de lezers in alle vroegte naar het stemlokaal te gaan en zich ervan te overtuigen dat de stembussen nog leeg waren. Kiezers die meer dan eens hun stem uitbrachten of meerdere stemkaarten in hun bezit hadden, dienden onmiddellijk aangegeven te worden. Handig was de tip om niet te luisteren naar geruchten als zouden de verkiezingen zijn uitgesteld: ,,De verkiezingen zijn vandaag.''

Een ander artikel maant de Oegandezen het hoofd koel te houden en hoe dan ook de uitslag te accepteren. Het is een hele opgave om ,,het zweet en de tranen'' te verwerken die met verlies gepaard gaan, schrijft The New Vision. ,,Zet je schrap voor een ondraaglijke schok.'' Met andere woorden: Heb je op een kandidaat gestemd die geen president wordt, dan rust er geen vloek op je; je hebt gewoon de pech dat je voor het verliezende team hebt gekozen. ,,Verliezen is een harde realiteit waar iedereen op een gegeven moment mee moet leven.'' Gelukkig is er ook goed nieuws: ,,Je bent verslagen maar niet afgewezen. Jouw land heeft heeft je nog steeds nodig.''

Voor de kiezer die op de winnaar heeft gestemd, luidt de boodschap: ,,Velen hopen er materieel gezien beter op te worden of een goede aanstelling te krijgen. Maar de beloning heeft zijn grenzen. Onthoud goed: de nieuwe president is jou niets schuldig.''